En roll från sagornas och det feodala förtryckets värld | Göteborgs Fria

Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

En roll från sagornas och det feodala förtryckets värld

Hovet får cirka 120 miljoner kronor från riksdagen att disponera per år. Cirka hälften av dem kallas för apanage och det får han disponera fritt utan offentligt insyn. Majoriteten i riksdagen, alla utom alliansen, vill ändra på detta. Det vill tydligen inte kungen. Han konstaterar i en intervju i SVT något svårtolkat att ”det finns en insyn enligt deras papper om det här”. Och han tycker att det är fullgott.

På frågan om han har något emot öppenhet svarar han, nej och lägger till ”kanske inte på så viss att hur många korvar jag köpte i förgår och så vidare.”

Ett tips till kungen: med en god redovisning kan du hålla reda på korvarna. Du har råd med cirka 24 miljoner korvar per år för apanaget. Du behöver ju inte köpa alla på samma dag.

Vad är värst? Att hovet får disponera så stora medel, att de inte redovisas öppet eller att kungen spelar dum som om han inte förstod vad det handlar om? Jag påstår att värst är att någon i Sverige har denna odemokratiska roll tagen från sagornas och det feodala förtryckets värld.

© 2020 Göteborgs Fria