Fria Tidningen

Protester på revolutionens årsdag

Arga protester mötte Tunisiens president Monceft Marzouki i den arabiska vårens hemstad Sidi Bouzid.

Det var i tisdags som Tunisiens president Moncef Marzouki besökte staden Sidi Boudiz, på den andra årsdagen av grönsakshandlaren Mohammed Bouazizis självbränning som blev början på revolten mot Ben Alis regim. Men Marzouki, från det liberala partiet Republikanska kongressen, tvingades snabbt att evakuera med hjälp av sina livvakter efter att tomater och stenar kastats mot det podium där han skulle hålla tal, skriver nyhetssajten Tunisia Live.

Tunisiens nya regering – en koalition mellan islamistiska Ennahda och två liberala partier – har mött växande kritik för att den inte lyckats förbättra vanliga människors levnadsvillkor, två år efter Ben Alis fall. Strejker och protester har blivit allt vanligare de senaste månaderna, och i slutet av november skakades den fattiga Siliana-provinsen av omfattande protester mot arbetslöshet, Minst 300 människor skadades i sammandrabbningar med polisen.

Samtidigt har spänningarna mellan landets största parti Ennahda och vänstern och fackföreningsrörelsen trappats upp. Den 4 december attackerades den fackliga centralorganisationen UGTT:s högkvarter i huvudstaden Tunis, och lokala företrädare för Ennahda har anklagat ”kända kommunister” för att ligga bakom attacken mot president Marzouki i Sidi Bouzid.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

Fria Tidningen

Tunisiska medier under press

Anhängare av Tunisiens regering har inlett en protest utanför den statliga televisionen, som de anklagar för att tjäna den gamla regimens intressen. Men många oroas av kampanjen och ser den som ett led i försöken att tysta kritiska röster.

Fria Tidningen

Ideologisk kamp på Tunisiens universitet

En strid om rätten att bära ansiktstäckande slöja har placerat universitet i Manouba i centrum för den offentliga debatten i Tunisien. Sekularister ser kampanjen som ett försök att driva igenom en radikal islamistisk agenda – men många studenter menar att konflikten tappat alla proportioner.

Fria Tidningen

Tunisiens opposition besviken och kritisk

Efter den förkrossande segern för islamistiska al-Nahda börjar det tunisiska valets förlorare vakna upp ur chocken och analysera nederlaget. Men somliga vägrar att acceptera resultatet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu