Här kan du fira gemensam jul | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Här kan du fira gemensam jul

Vill du fira jul ihop med andra? I Göteborg med omnejd arrangeras flertalet gemensamma julfiranden dit allmänheten bjuds in. GFT har pratat med några av arrangörerna.

Över 2 000 besök under fyra dagar. Det är vad Stadsmissionens julfirande i S:t Johanneskyrkan i Masthugget uppmätte under julen 2011. För att ha en lite lugnare jul i år har Stadsmissionen delat ut biljetter till måltiderna, men delar av programmet är öppet för alla, oavsett om man har skaffat biljett. Till julfirandet brukar en bred grupp människor komma.

– Det är före detta missbrukare som har hittat en ny gemenskap, ensamma människor och personer som har annat ursprung än svenskt, som alla har hittat något i kyrkan. För många är det de billiga måltiderna och brödutdelningen som lockar i första hand, men att komma ifrån ensamhet och in i gemenskap lockar också, säger Henrik Enarsson, kommunikatör på Stadsmissionen.

Även om firandet är i en kyrka ställs inga krav på att deltagarna ska vara kristna.

– Oh nej. Även icke troende och muslimer kommer. Men vi har en gudstjänst inlagd varje dag, så det handlar mest om besökaren själv uppskattar det. Men oftast är det inget problem, utan det är vi svenska kristna som gör det till ett problem, säger Enarsson.

Även i Saronkyrkan på Brunnsgatan hålls traditionsenligt julfirande med sång, musik, dans kring granen, andakt och julmiddag. Det krävs ingen anmälan.

– Det brukar komma 60–70 personer och fira. Det är personer som inte har någon annanstans att ta vägen, församlingsmedlemmar och andra som vi har kontakt med under året, genom utdelningen av matkassar, vårt mamma-barn-läger eller vårt kafé för invandrarkvinnor. Firandet brukar vara uppskattat, säger pastor Ingemar Fhager.

För dig som är – eller har – barn är Plikta Parklek, som är en öppen verksamhet på lekplatsen Plikta i Slottsskogen, öppen klockan 10–16.30.

– Dagens aktivitet på julafton, för dig som är 6–16 år, är knep och knåp, med pyssel och frågesport och så kan man komma in i huset och värma sig, säger Mathilda Berg, fritidsassistent Plikta Parklek.

Mindre barn och vuxna, även de som inte har barn, är välkomna till grillning klockan 12–15 på lekplatsen och in i värmerummet.

– Dit är alla välkomna, men vi säljer bara korv med bröd att grilla själv så man får ta med sig egen dryck och övrig fika, säger Mathilda Berg.

I Alingsås anordnas julaftonsaktiviteter för personer mellan 12–20 år på fritidsgården Arena Elva, även ungdomar från andra kommuner är välkomna. Bakom initiativet står Emilia Olsson.

– Jag kom på idén förra året. Jag har en vanlig Svenssonfamilj, men jag hade kompisar som satt ensamma av olika anledningar, de flesta har trassliga familjer, så jag tänkte att nästa år får det vara ändring. Därför ordnar vi nu en alternativ jul för folk som sitter ensamma eller på grund av religion inte firar jul och inte har något att göra.

Julaftonsfirandet inleds med Kalle Anka klockan 15.00 och följs av pepparkaksbak, musikquiz och musikframträdanden. Man kan också göra egen musik i musikstudion eller se på film.

Om du vill vara utomhus under julafton går det att ta en tur på skridskobanan på Heden, som är öppen klockan 10-14. Skridskor och hjälm går att hyra på plats. Om du tar en promenad uppför avenyn så bjuds det på gratis filmshow på Götaplatsen klockan 16.30.

Längtar du snarare in i värmen kan julbordet på Restaurang Gamle Port vara ett alternativ. Där bjuds det på gratis mat i samarbete med Räddningsmissionen. Ungefär 500 personer brukar komma varje julafton.

– Alla är välkomna! Ägaren på Gamle Port vill att det ska vara så. Våra hemlösa vänner är självklart där, men det är väldigt givande att fler finns med vid borden för att umgås och prata. Det är givande för alla parter! Även barnfamiljer kommer, alla får en julklapp som skänks av våra företagsvänner, säger Henrik Orrbeck på Räddningsmissionen.

Fakta: 

Hit är du välkommen den 24 december

S:t Johanneskyrkans julfirande

Kl 12-15.30 julmat (krävs biljett), kl 17-18.30 kaffe och tilltugg (alla välkomna) kl 19 Gudstjänst (alla välkomna). Kyrkan ligger vid foten av Masthuggsberget, mitt emellan Stigbergstorget och Masthuggstorget.

Julmat och julklappar på Gamle Port

Kl 11-15, julbord, musikunderhållning och julklappar. Gratis. Ingen föranmälan. Restaurang Gamle Port, Östra Larmgatan 18.

Is på Heden

Kl 10-14, 30 kr, hyra skridskor 30 kr, Heden.

En alternativ jul för unga

Kl 15-22, 12-20 år, Arena Elva, Rektorsgatan 11, Alingsås. Ring Emilia Olsson och anmäl dig: 0739-517370.

Plikta Parklek

Aktivitet för 6-16-åringar kl 10-16.30, grillning på lekplatsen kl 12-15. Vegetarisk och köttkorv finns att köpa. Plikta, Slottsskogen, hållplats Botaniska Trädgården eller Linnéplatsen.

Filmshow i 270 grader

kl 16:30-17:45, gratis, Götaplatsen

Café Trappanér

En trygg punkt i tillvaron för Göteborgs hemlösa och socialt utsatta, drivs av Göteborgs Baptistförsamling, Tabernaklet. Julaftonsöppet kl 18.30-23, Storgatan 39.

Saronkyrkans julfirande

Kl 12.30-17.30. Mat, dans kring granen och andakt. Gratis. Brunnsgatan 3. Anmälan till: info(a)saron.se eller 031-741 12 00.

Gunnareds kyrka

Kl 11-14, julbön med lunch. Gratis, ingen föranmälan. Gunnareds kyrkväg 1.

Mariakyrkan i Hammarkullen

Julbön, jullunch och lekar kl 12-14, gratis, ingen föranmälan. Julnattsmässa kl 23.30-00.30. Bredfjällsgatan 1.

Jul i gemenskap

På julafton äter vi tillsammans, sjunger och dansar, spelar sällskapsspel, läser högt eller vad vi känner att vi har lust till att göra. Kl 11-17. Gratis. Anmälan: Telefon: 031- 365 51 84.

E-post: johanna.ronnqvist(a)orgryteharlanda.goteborg.se. Fräntorps Folkets Hus, Fräntorpsgatan 10.

Rekommenderade artiklar

20 psykiatriska vårdplatser stängs under krishögtid

Två vuxenpsykiatriska avdelningar med totalt 20 platser håller stängt ungefär tre veckor över jul och nyår. Brukarnätverken NSPHiG och Shedo är kritiska och forskningen visar att ensamhet, alkoholintag och självmord ökar under storhelgerna.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria