Ny asylkampanj ställer krav inför valet 2014 | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Ny asylkampanj ställer krav inför valet 2014

På tisdagen, den internationella migrationsdagen, lanserades kampanjen Asylrätt 2014 som ställer krav på en förändrad asylpolitik inför nästa riksdagsval.

På tisdagskvällen samlades ett 50-tal personer på Järntorget för en manifestation där kampanjen Asylrätt 2014 – för en human flyktingpolitik lanserades. Blandat med musikframträdande av Droppen och en performance om Migrationsverket hölls tal om svensk asylpolitik.
Bakom kampanjen står nätverket Ingen människa är illegal och syftet är att ställa krav inför riksdagsvalet 2014.


De krav som ställs är att ingen ska utvisas till tortyr eller förföljelse, att begreppet "synnerligen ömmande omständigheter" ändras till "särskilt ammande omständigheter" för att skapa mindre snäva asylskäl och att bevisbördan i asylutredningar flyttas från den asylsökande till Migrationsverket.

Det fjärde kravet handlar om att Sverige ska upphöra med överföringar enligt Dublinförordningen, det vill säga att asylsökande skickas till andra EU-länder som exempelvis Italien och Malta trots larmrapporter om situationen i länderna. Nätverket vll också att Sverige ska verka för Dublinförordningens avskaffande.

Fakta: 

<h2>Den 18 december har FN utlyst till Internationella migrationsdagen.</h2>

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2019 Göteborgs Fria