Göteborgs Fria

De kartlägger jämställdheten i kommunerna

Genom en webbkarta kan man nu se hur det står till med jämställdheten i åtta västsvenska kommuner.

– Vi vill få kommuner, näringsliv och ideella föreningar att haja till och titta på hur man ligger till jämfört med andra, säger Janan Zapata, projektledare på Winnet Västra Götaland.

jamstalldhetskarta.se kan man klicka runt mellan västsvenska kommuner och se var det finns offentliga lokaler, som vårdcentraler och bibliotek och statistik över jämställdhet inom offentlig, privat och ideell sektor. Det kommer framöver även att finnas en interaktiv funktion där invånare kan markera platser i sin kommun som upplevs som otrygga.

Analysen som Janan Zapata gör utifrån kartan är att läget är oerhört lika i de åtta kommunerna.

– Det är ingen kommun som sticker ut som en värsting eller som superduktig, utan de följer alla ungefär samma mönster. Alla kommuner har mansdominerade styrelser inom näringslivet, och kommunernas stadsplanering är enormt mansdominerad. Det sägs att det ska vara en stad för alla, men kvinnor är inte med i planeringen. Det är allvarligt, säger Janan Zapata.

Andra tydliga mönster är att det blir fler män ju högre upp inom den offentliga sektorns hierarki man kommer och att kvinnor utför mer obetalt arbete.

Ett av projektets områden handlar om trygghet och säkerhet i det offentliga rummet. Där syns skillnader mellan kön, där kvinnor upplever otrygghet på ödsliga platser där det är dåligt belyst och män upplever otrygghet på öppna platser där det är mycket liv och rörelse.

– Män är rädda att hamna i ofrivilligt slagsmål och kvinnor är rädda för sexualiserat våld. Men gemensamt är att både män och kvinnor är rädda för män.

Än så länge är åtta kommuner med i projektet, men målet är att få med alla kommuner i Västra Götaland. En av de kommuner som deltar är Kungälvs kommun.

– Kartan ger oss ett bra underlag och visar tydligt vad vi behöver jobba vidare med, säger Emil Torgerson, utvecklingsledare, kommunledningssektorn.

Under 2013 kommer Kungälvs kommun att analysera statistiken noggrannare och jobba med jämställdhetsintegrering, såväl internt inom kommunen, som externt i alla möten med brukare och invånare.

Fakta: 

<h2>Hittills är åtta kommuner med i projektet jamstalldhetskarta.se: Alingsås, Kungälv, Lerum, Mölndal, Orust, Partille, Stenungsund och Öckerö.</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Akut situation för hemlösa romer

Hemlösa barnfamiljer, sjuka som inte vågar söka vård och ett liv på gatan. Det är verkligheten för de romer i Göteborg som flytt förtryck i Rumänien, enligt en ny rapport från Räddningsmissionen. Rapporten finner ingen koppling mellan tiggeri och kriminella grupper.

Göteborgs Fria

De kämpar för Göteborgs träd

Kommunens planerade fällning av träd på Vasagatans, Linnégatans och Älvsborgsgatans alléer har väckt stora protester och tusentals göteborgare engagerar sig nu för träden. Totalt handlar det om ungefär 280 träd på de tre gatorna, enligt park- och naturförvaltningen.

Göteborgs Fria

Forskare sågar förslag till ny psykiatrilag

Förslaget till ny psykiatrilag är inte rättssäkert, riskerar att diskriminera psykiskt sjuka och drabbar främst unga kvinnor med självskadebeteende. Det skriver forskare vid Göteborgs universitet i ett remissvar till regeringen.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu