Efter avvisningsförsöket: Nu JO-anmäler hon polisen | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Efter avvisningsförsöket: Nu JO-anmäler hon polisen

Tamanna och hennes man Elyas skulle avvisas till Afghanistan. Men på flygplanet reagerade medpassagerare på polisens brutala behandling av paret och avvisningen stoppades. Polisen separerade då Tamanna och Elyas som nu inte får träffa varandra. Nu JO-anmäler Tamanna polisen.

– Vi behandlas som kriminella, men vi har inte gjort något fel. Vi har bara kommit till Sverige för att kunna leva, säger Tamanna.

Asylaktivisten Eli Tistelö har hjälpt till med JO-anmälan.

– I anmälan har vi tagit upp allt det våld som de utsattes för och att polisen nu har separerat dem och sagt att de aldrig ska få träffa varandra mer i det här landet. Oavsett hur ett asylärende går bör polisen behandla personer med respekt, säger Eli Tistelö.

Det var den 2 oktober som Tamanna och Elyas sattes på ett reguljärt flygplan för att avvisas till Afghanistan. Tamanna drabbades av klaustrofobi och ångest och bad om att få byta säte, från fönsterplatsen till en plats vid gången. Men polisen nekade henne. I panik försökte hon ändå byta säte, varpå tryckte ner henne i sätet och pressade över hennes bröst, vred om hennes händer och höll för hennes mun. Elyas bad poliserna att sluta, men då tog de ett nackgrepp om honom, tryckte ner honom i sätet, satte på honom handfängsel och dunkade hans ansikte i armstödet.

– Jag hoppades att någon av medpassagerarna skulle reagera, alla tittade på oss, och till slut kom en kvinna fram och sa ”vad gör ni? varför misshandlar ni dem?”. Då tog polisen oss av planet. En poliskvinna var väldigt arg och skrek på mig: ”varför gjorde ni så här, vet du hur mycket vi har betalat, nu kommer vi avvisa er var för sig istället”, berättar Tamanna.

Hon och Elyas kördes tillbaka till Migrationvsverkets förvar i Kållered.

– Vi hade båda mycket värk i kroppen och min man blev så sjuk att han togs till sjukhus.

I ett läkarutlåtande från Sahlgrenska universitetssjukhuset från den 3 oktober står att Elyas fått ett slag mot huvudet på vänster sida, blödde på insidan av kinden och att han eventuellt varit avsvimmad någon minut. Det står också att han hade en panikångestattack, stark smärta och att kinden och handleden var svullna.

Tamanna och Elyas kom till Sverige i september 2011. De kommer från Afghanistan, där de hamnat i djupa problem. Både Tamanna och Elyas är välutbildade och talar engelska och Elyas arbetade för ett amerikanskt företag.

– Om man kan engelska och arbetar för utländska företag säger talibanerna att man inte är muslim, och vill döda en.

Något beskydd från afghanska polisen väntar sig inte paret vid ett återvändande, sedan tullen i London upptäckt att det smugglats droger genom företaget som Elyas arbetade på. Elyas valde att ge drogsmugglarnas namn till Storbritanniens ambassad i Kabul och till afghanska polisen, som sa att han skulle komma tillbaka dagen efter för att ge mer information.

– Men Elyas kunde inte komma tillbaka eftersom smugglarna kom beväpnade till vårt hus och hotade honom. Vi var tvungna att fly landet den natten. Nu tror polisen att Elyas är inblandad i smugglingen eftersom han inte dök upp.

Senare, när paret kommit till Sverige, skulle de få veta att smugglarna mördat Elyas föräldrar.

Tamanna och Elyas flydde till Pakistan. Dit flydde även Tamannas familj. Under tiden i Pakistan gifte sig Tamanna och Elyas, men efter tre år fick de inte stanna kvar i landet längre.

– Pakistan ville sända oss tillbaka till Afghanistan. Vi var så rädda, så vi flydde och kom hit till Sverige.

Men de fick avslag på sina asylansökningar i alla instanser och den 25 augusti i år sattes de i förvaret i Kållered i väntan på avvisning.

Efter avvisningsförsöket den 2 oktober var Tamanna och Elyas tillbaka i förvaret. Men den 12 november kallades Elyas till ett möte med polisen. En timme senare kallade de även Tamanna till möte.

– Jag frågade dem var Elyas var och då sa de att han var i en bil på väg till flygplatsen. De lät oss inte ens säga hej då.

Tolv timmar senare ringde Elyas och berättade att avvisningen blivit inställd. Han hade körts i en bil med handfängsel och bälte över bröstet och på planet hade han blivit arg, varpå polisen beslutat att ta honom av planet.

– En poliskvinna ringde mig och sa: ”varför gjorde din man så där? Ni kommer inte få träffa varandra förrän ni är i Afghanistan”, säger Tamanna.

Nu sitter Elyas i Migrationsverkets förvar i Åstorp, Skåne, medan Tamanna har flyttats till en öppen flyktingförläggning i Jönköping.

– Jag bad dem att få vara i närheten av min man, men polisen sa att det inte är deras problem och att jag ska vara nära polisstationen i Jönköping.

Tamanna vet inte när hon och Elias kommer att avvisas.

– Vi är väldigt rädda. Vi har inte längre någon familj i Afghanistan eftersom min familj är i Pakistan och Elyas föräldrar har mördats. Vi riskerar också att mördas om vi återvänder. Jag vill be beslutsfattarna i Sverige att sätta sig in i vår situation. Vi vill bara leva.

Tamannas och Elyas efternamn publiceras ej av säkerhetskäl.

Rekommenderade artiklar

Otryggt och stressigt för butikspersonal

De otrygga anställningarna har ökat inom detaljhandeln de senaste åren, vilket har lett till att butiksanställda i Västra Götaland upplever stress och att deltidsanställda tvingas konkurrera om timmar, enligt Handelsanställdas förbund.

IF Metall hoppas på korttidsvecka

I veckan blev det klart att Volvo PV kommer att investera miljardbelopp i karossfabriken i Torslanda. Samtidigt gör sig företaget av med bemanningsanställda. IF Metall Göteborg ser korttidsveckor som en lösning vid kriser.

Pennygångens framtid avgörs i hyresnämnden

Nu går frågan om framtiden för de boende på Pennygången i Högsbo till hyresnämnden. Stena Fastigheter vill höja hyran med 60 procent, trots att många kommer att tvingas flytta. I samband med nämnden i morgon, onsdag, hålls en manifestation mot hyreshöjningarna.

© 2018 Göteborgs Fria