Pennygångens framtid avgörs i hyresnämnden | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Pennygångens framtid avgörs i hyresnämnden

Nu går frågan om framtiden för de boende på Pennygången i Högsbo till hyresnämnden. Stena Fastigheter vill höja hyran med 60 procent, trots att många kommer att tvingas flytta. I samband med nämnden i morgon, onsdag, hålls en manifestation mot hyreshöjningarna.

Eftersom Stena Fastigheter inte har fått godkännande från samtliga hyresgäster i den första renoveringsetappen av Pennygången, har hyresbolaget nu tagit ärendet till hyresnämnden. Där tas fallet upp den 5 december.

– Det är verkligen sorgligt att Stena Fastigheter valt att gå den rättsliga vägen i stället för att inleda en dialog med sina hyresgäster och ge dem ett verkligt inflytande över processen, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i västra Sverige, i ett pressmeddelande.

Elva hyresgäster har kallats till förhandlingarna, tre av dem företräds av Hyresgästföreningens jurist Conny Borup.

Innan förhandlingarna startar i hyresnämnden genomför hyresgäster från nätverken Pennygångens framtid och Rätten att bo kvar (Göteborg) en manifestation utanför nämndens lokaler på Ullevigatan, klockan 8.15.

Det var i våras som Stena Fastigheter presenterade sina renoveringsplaner med medföljande hyreshöjningar på 60 procent.

Höjningarna innebär att en fyrarummare som i dag har en hyra på 6 070 kronor per månad kommer att stiga till 9 950 kronor.

I somras gjorde Hyresgästföreningen en enkät som ungefär 40 procent av de boende på Pennygången i Högsbo deltog i. Av dem svarade 80 procent att de har små eller mycket små möjligheter att bo kvar om hyreshöjningen genomförs.

– Hyresmarknaden i dag fungerar inte. Det är fallet Stena Fastigheter v/s Pennygången som tas upp i hyresnämnden ett skrämmande exempel på, säger Catharina Thörn, forskare vid Göteborgs universitet och boende på Pennygången, i ett pressmeddelande.

– Vi vill istället att det ska utvecklas en ny modell för renoveringar som sker i samverkan med hyresgästerna och där utgångspunkten är att ingen ofrivilligt skall tvingas lämna sitt hem på grund av allt för höga hyreshöjningar, säger Thörn.

Rekommenderade artiklar

Otryggt och stressigt för butikspersonal

De otrygga anställningarna har ökat inom detaljhandeln de senaste åren, vilket har lett till att butiksanställda i Västra Götaland upplever stress och att deltidsanställda tvingas konkurrera om timmar, enligt Handelsanställdas förbund.

Efter avvisningsförsöket: Nu JO-anmäler hon polisen

Tamanna och hennes man Elyas skulle avvisas till Afghanistan. Men på flygplanet reagerade medpassagerare på polisens brutala behandling av paret och avvisningen stoppades. Polisen separerade då Tamanna och Elyas som nu inte får träffa varandra. Nu JO-anmäler Tamanna polisen.

IF Metall hoppas på korttidsvecka

I veckan blev det klart att Volvo PV kommer att investera miljardbelopp i karossfabriken i Torslanda. Samtidigt gör sig företaget av med bemanningsanställda. IF Metall Göteborg ser korttidsveckor som en lösning vid kriser.

© 2018 Göteborgs Fria