Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

Sverige – tredje bästa landet

Sverige är världens tredje rikaste och bästa land att leva i om inte bara pengar utan också andra levnadsomständigheter räknas in. Detta enligt brittiska Legatum institute som gjort rankningen kallad prosperity index. Allra högst upp ligger Norge följt av Danmark. Finland är sjua medan USA kommer först på 12:e plats.

Det finns många tänkbara faktorer bakom detta. Även om inte alla delas med våra nordiska grannar. Exempelvis har vi sluppit krig inom landet i långt mer än hundra år. Givetvis handlar det också om teknisk utveckling och smarta affärer. Ibland allt för smarta som försäljning av avancerade vapen till både relativt fredliga och direkt krigiska länder. För att inte glömma rena diktaturer. Sverige har också stora naturrikedomar som exploateras utan alltför tydliga ekologiska ambitioner. Visst, vi tillhör säkerligen de bästa även i den klassen, men spåren förskräcker i alla fall.

Vi lägger enorma mängder med bequereller på hög, vi gräver enorma hål i backen, vi lagrar slagg, vi avverkar i det närmaste all bevarandevärd skog, gödslar sönder våra åkrar, sprider kemikalier och tungmetaller. En del av detta har vi minskat på, men kvicksilvret i vattnet och kadmiumet i våra kroppar har gett en välfärd som lämnat tydliga spår.

Men det vi sannolikt också har som en stark grund för vår placering på listan är att vi under nittonhundratalet byggt upp en social och ekonomisk välfärd som visserligen aldrig blev allas men helt klart mångas. I denna relativt trygga miljö kunde Sverige utvecklas och satsa på kreativa processer inom de flesta områden i samhället.

Legatum institute ska ha en eloge för att de inte bara jagar köpkraft, BNP och storleken på statskulden. De sociala värdena som frihet, utbildning och omsorg med mera är minst lika avgörande för folks vällevnad. Tänk om även Sveriges institutioner var lika fokuserade på sådant. Jo, visst utvecklas en del socioekonomiska indikatorer, faktorer och allt vad de heter. Men jag ser fortfarande inte att dessa vägs in på allvar i de avgörande besluten. Inte i riksdagen och än mindre i företagen. Fortfarande är det ordet tillväxt som dominerar medvetandet.

Regeringens ständiga attacker mot den sociala tryggheten äventyrar vår position i rankingen. Och gör det inte det så leder de i varje fall till minskad trygghet, större segregation och stora ekonomiska klyftor.

Det finns mycket kunskap om vad som främjar livskvalitet. Räcker det inte med de visdomsord som uttalats och satts på pränt på jorden under tusentals år, både av filosofer och profeter, får vi väl gå till lyckoforskningen och andra grenar inom sociologin och psykologin. Där blir det bekräftat att ekonomisk vinning bara är en viktig livsstilsfaktor för folk som har lite. Att lägga rikedom på rikedom är ingen tydlig framgångsfaktor.

Jag vet inte hur det skulle gå för Sverige på just den nämnda rankingen om vi slog in på en väg som både tog hänsyn till dessa insikter och dessutom till ekologisk balans samtidigt med global rättvisa. Kanske skulle vi sjunka några pinnar men bättre skulle vi må, både fysiskt och psykiskt.

Fakta: 

<h2>László glädjer sig åt nyheter som innehåller ett mått av vett och sans.</h2>

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu