Motståndshelg river murar | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Motståndshelg river murar

På fredag startar motståndshelgen Riv Murarna i Hammarkullen. Syftet är att ta ett samlat grepp om olika former av kontroll och gränser – som flyktingförvar, fängelser och kriminalisering av fattigdom. Fatme Megahid, en av arrangörerna, hoppas att konferensen ska skapa debatt.

– Kontrollpolitik är hur samhället eller staten kontrollerar på olika sätt, det kan vara ett land som kontrollerar gränser eller att psykisk ohälsa kriminaliseras, säger Fatme Megahid, en av arrangörerna bakom Riv Murarna.

Konferensen, som arrangeras av engagerade privatpersoner, går av stapeln den 9-11 november på Folkets Hus i Hammarkullen.

Fatme Megahid är en av dem som jobbar med programmet, som kommer att fortsätta att fyllas på den närmaste veckan. Hittills syns bland andra den amerikanske fångkampsaktivisten och genusprofessorn Gina Dent och journalisten Rashid Musa, från Muslimska mänskliga rättighetskommittén, i programmet.

Det kommer även att hållas seminarier om politisk organisering på kvinnoanstalt, om hbtq-perspektiv på asylfrågor och Pantrarna och deras syskongrupp Megafonen, från Stockholm, pratar om hur fattigdom kriminaliseras.

– Det som knyter samman de olika punkterna är att de handlar om kontrollpolitik och gränser, i Sverige och globalt, säger Fatme Megahid, som hoppas att helgen ska väcka debatt.

– Till exempel kommer vi diskutera dubbel bestraffning, när någon straffas med både fängelse och utvisning, det är en sak där jag hoppas på förändring. Men jag måste vara realistisk, vi kommer inte att se en snabb förändring men jag hoppas det skapas diskussion och debatt – det är lika viktigt.

Syftet är också att underlätta organisering och ett tiotal organisationer och nätverk kommer att vara på plats.

– Med helgen vill vi flytta fokus från den individuella till det strukturella. Mer poliser, övervakning och hårdare straff skapar inte ett tryggt samhälle, och under helgen vill vi diskutera hur verklig trygghet kan se ut, säger Megahid.

Rekommenderade artiklar

Sverige missar ekomål för tredje gången

Mat&Miljö

20 procent av Sveriges jordbruk skulle enligt riksdagens mål vara ekologiskt redan år 2005. Sedan dess har målet skjutits fram gång på gång och det senaste budet ligger på att flytta fram målet till år 2020. GFT kan också visa hur statistiken för omställd mark kan vara missvisande.

"Ett unikt domslut gällande fiske i Västsahara"

Förra veckan var Internationella Juristkommissionens svenska avdelning i Göteborgs tingsrätt för att bevaka en rättegång mot två svenskar som åtalas för att ha fiskat på västsahariskt vatten utan tillstånd. GFT har pratat med kommissionens ordförande i Sverige, Hanga Sántha.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria