Fördjupning


Valdemar Möller
Fria Tidningen

Dumpstring – ett sätt att göra skillnad

Ett konkret och enkelt alternativ om man vill motverka matsvinnet är så kallad dumpstring eller sopdykning. Att rota i livsmedelsbutikernas containrar och ta tillvara på mat som har slängts men ändå är fullt ätlig har de senaste åren blivit allt populärare.

Hemma hos Johan Ahlgren och Helena Johansson-Morgonsol i Brämaregården är det inte bara maten som är dumpstrad. Även glas och tvättmedel är hämtade från sopcontainrar.

– Jag började dumpstra i februari förra året efter att jag hade läst om det och sett nyhetsinslag på tv. Johan började i år, men de senaste månaderna har han dumpstrat varje dag. Han har verkligen gått igång på det, säger Helena. Vi sitter i deras vardagsrum tillsammans med vännerna Anders Byström och Sofie Rydelius och äter en välsmakande soppa, givetvis gjord på dumpstrade grönsaker.

– Jag jobbade som volontär på Stadsmissionen ett tag. Då kunde vi hämta säckar med bröd från ett bageri som skulle slängas trots att det hade bakats samma dag! Det kunde bli upp till tio säckar om dagen, berättar Anders.

– Det är en sådan otrolig brist på respekt för mat! Ta kött till exempel, då har man först fött upp ett djur och dödat det och sen slängs det bara, säger Helena.

Det brukar sägas att dumpstring befinner sig i en juridisk gråzon. Så länge som man inte bryter sönder något lås eller tar sig in på ett inhägnat område är det dock svårt att klassa som ett brott eftersom maten inte anses ha något ekonomiskt värde. Helena, Johan, Anders och Sofie har stött på poliser några gånger när de har varit ute och dumpstrat. De flesta har dock inte brytt sig och några har till och med tyckt att det de gör är bra.

– Moralen är i alla fall på vår sida. Det borde vara butikerna som bryter som lagen när de slänger en massa mat, säger Helena.

Reaktionerna de får från andra när de berättar att de dumpstrar brukar vara ganska blandade berättar de. En del tycker det verkar konstigt och rynkar på näsan, medan andra blir nyfikna och tycker att de gör någoting bra. Men i huvudsak tycker de ändå att det verkar som att folk i allmänhet börjar bli mer medvetna om matslöseriet.

– Jag tror att en omställning kan gå fort och att framtiden ser ljus ut. Vi har bara varit lite förvirrade ett tag, säger Johan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Matsvinnet kostar miljö och miljarder

Mat&Miljö

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs istället för att tas tillvara. Det enorma resursslöseriet för med sig stora negativa konsekvenser för klimatet men belastar även världsekonomin hårt. Fria har kartlagt varför så mycket mat kastas och vad som görs för att komma tillrätta med problemet.

Fria Tidningen

"Mat handlar om mer än bara näringsämnen"

Mat&Miljö
Intervju

Amerikanska forskare menar att ekologisk mat inte är nyttigare än annan mat. Sant eller ej? Enligt den svenske forskaren Axel Mie behövs mer forskning innan vi kan vara säkra. Men redan nu finns det andra starka skäl till varför vi bör välja ekologiskt före konventionell mat.

Fria Tidningen

"Jag hoppas Sverige kan bli självförsörjande på soja"

Mat&Miljö

Sverige importerar årligen 250 000-350 000 ton sojaprodukter, främst från Sydamerika och USA, vilket har en stor negativ miljöpåverkan. I dag finns flera provodlingar för sojabönor i Sverige men visionen är att vi i framtiden ska kunna bli självförsörjande på soja. Forskaren Fredrik Fogelberg tror att det kan bli verklighet.

Fria Tidningen

Kommuner spenderar miljarder på nya arenor

Det senaste decenniet har över trettio nya evenemangsarenor byggts i Sverige. Totalt har det kostat skattebetalarna många miljarder kronor. Kommunpolitikerna ser arenorna som en chans att skapa arbetstillfällen och sätta orten på kartan. Men kritikerna menar att satsningarna skapar stora hål i den kommunala skattekistan samtidigt som de bidrar till en gigantisk upplevelseindustri där de köpstarka grupperna gynnas.

Fria Tidningen

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu