Tintin i Kongo tas bort från båtbibliotek | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Tintin i Kongo tas bort från båtbibliotek

Barn som reser med Styrsöbolagets båtar uppmuntras att läsa det omdiskuterade albumet "Tintin i Kongo" som av kritiker anses vara grovt rasistiskt.

– Jag tycker det är stötande, säger en upprörd tvåbarnsförälder.

Efter att GFT varit i kontakt med de ansvariga plockades albumet bort.

Tillsammans med sina två barn, 10 respektive 13 år gamla, hade hon sett fram emot en trevlig resa med Styrsöbolagets båt Vesta från Saltö till Brännö på lördagseftermiddagen. Men när familjen från Halland satte sig i salongen för att koppla av möttes den av en obehaglig överraskning.

I bokhyllan och med framsidan vänd mot resenärerna stod albumet Tintin i Kongo. Ett album vars innehåll vållat stor uppmärksamhet och av många bibliotek anses så rasistiskt att det plockats bort från ungdomsavdelningen. Det gäller bland annat biblioteken i Mölnlycke, Bergsjöns bibliotek och biblioteket i Åstorp.

De övriga böckerna i Båtbokens hylla vände sig till mindre barn, bland annat Kaj & Per Beckmans Lisen kan inte sova.

Med på båten var flera barnfamiljer. Tvåbarnsföräldern är mycket illa berörd.

– Jag tycker det är stötande. Teckningarna av afrikanska människor i albumet är nedvärderande och stereotypa. De har ingen personlighet utan framställs mer som ett flock djur. Dessutom framställs de som helt imbecilla.

Ansvariga för Båtboken, ett litet barnbibliotek på Styrsöbolagets båtar, är Västra Göteborgs stadsdelsförvaltning. Målet är att uppmuntra barns läsande och stimulera deras språkmedvetenhet. Tidigare var Båtboken en del av det så kallade LiSA-projektet som drevs av riksförbundet Lärare i svenska som andraspråk.

– Den här boken passar definitivt inte i ett läsprojekt för barn. Dessutom reser många barn helt ensamma. Här finns ingen bibliotekarie som de kan diskutera bokurvalet med, utan albumet får stå okommenterat, säger tvåbarnsföräldern.

Kerstin Westerlind är chef på Södra skärgårdens bibliotek och ansvarig för vilka böcker som ingår i Båtboken. På måndagsförmiddagen försvarade hon först valet av Tintin i Kongo.

– Vi vill få även de lite äldre barnen att läsa böcker. Äventyr och serier har alltid lockat framför allt pojkar.

När hon får veta att passagerare tagit illa vid sig ber hon dem om ursäkt och anser att att bokvalet är kontroversiellt och olyckligt.

– Vi har gjort fel. Båtresan ska vara en fridsam upplevelse och det som hänt är högst olyckligt. Vi ska genast ta upp det här till diskussion.

En timme senare hade hon sagt till personalen på samtliga berörda båtar att genast plocka bort albumet ur bokhyllan.

Styrsöbolagets vd Bertil Karlsson beslutade i går att rutinerna för vilka böcker som ska finnas ändras efter det inträffade. Fram tills nu har bolaget inte varit delaktiga i den processen.

– Men fortsättningsvis kommer vi själva att aktivt vara med. Sådant här hör absolut inte hemma på våra båtar och vi vill inte förknippas med någon bok som väcker anstöt.

I september togs Tintinalbumen bort från barnavdelningen i Kulturhuset i Stockholm efter beslut av den konstnärlige ledaren Behrang Miri. Beslutet välkomnades av många men kritikerna ansåg att det rörde sig om censur. Både Kerstin Westerlind och Bertil Karlsson är medvetna om att även de kan utsättas för samma kritik.

– Men det är inget som bekymrar mig. Vi är inte ett bibliotek, där alla kan göra ett fritt val av böcker, utan offentlig kollektivtrafik. Det är viktigt att vi är neutrala och inte har något som väcker anstöt eller är politiskt, religiöst, sexistiskt eller rasistiskt. Alla som åker med oss ska känna sig lika välkomna och då är det viktigt att vi kan stå för helheten. Det finns ju så många andra bra böcker, säger Bertil Karlsson.

Fakta: 

Detta har hänt

• 2011 var albumet Tintin i Kongo ett fall i belgisk domstol. Boken anklagades för rasistiska teckningar men domstolen ansåg att skaparen Georges Remi (Hergé) speglade den tiden och inte hade något rasistiskt syfte.

• I september i år drog den svenska debatten igång efter att bibliotek Tiotretton på Kulturhuset i Stockholm rensade bort boken eftersom den ansågs afrofobisk, men snart därefter meddelade Kulturhuset att boken fick vara kvar.

• Enligt Aftonbladet har Arboga bibliotek plockat bort boken och biblioteket i Askersund har tagit bort den ur katalogen och lånar endast ut den till exempelvis pedagoger. Andra bibliotek har flyttat boken från hyllor till magasin.

Rekommenderade artiklar

Mansdominerade branscher motar bort kvinnor

Unga kvinnor uppmuntras ofta att utmana invanda könsroller, och allt fler söker sig till de mansdominerade gymnasieprogrammen inom el, bygg, fordon och industri. Men på arbetsmarknaden får de det svårt – branscherna vill inte anställa kvinnor.

”Verkstadsbranschen är den minst jämställda”

Såväl verkstadsgolven som bolagens styrelser domineras av män. Ett vanligt argument är att det saknas intresserade kvinnor. Men egentligen handlar det om att kvinnor sållas bort. Det berättar bokaktuella jämställdhetsexperten Emmanuelle Sylvain.

Nio aktivister inför rätta efter asylaktion

I morgon, tisdag, ställs nio asylaktivister inför rätta. I juni försökte de hindra att en psykiskt sjuk, homosexuell man avvisades till Kosovo. De åtalas därför för ohörsamhet mot ordningsmakten.

© 2018 Göteborgs Fria