Debatt


Göteborgs Fria

Fritid i Centrum utestänger rörelsehindrade

Fritid i Centrum bjuder ungdomar för presentation av deras verksamhet. Unga Röresehindrade reagerar starkt på att arrangemanget inte var tillgänglighetsanpassad, och tycker att kommunen ska skämmas för sitt agerande.

Göteborg Centrum ger pengar till verksamhet som utestänger ungdomar med rörelsehinder. Helt klart är att det finns ett sunkigt tänkande i Göteborgs kommun när det gäller tillgänglighet. Ungdomssatsningen Fritid i Centrum bjuder in till Öppet hus för att presentera sin verksamhet för ungdomar i ålder 13 år och uppåt. Problemet är att deras lokal kan man endast nå med trappor.

”Ingenting är omöjligt eller knäppt!” skriver Fritid i Centrum på sin hemsida. Unga Rörelsehindrade Göteborgsklubben tycker att det är fan så knäppt att bokstavligen utestänga alla ungdomar som inte kan gå i trappor. Vi hade tillsammans med Utopia och GIL fått inbjudan att mingla och fira i deras lokaler men det får vi göra ute på gatan! Tack för detta Göteborg stad Centrum!

Hur tänkte kommunen här? Varför inbegriper ni inte ungdomar med funktionshinder i era satsningar på ungdomar och fritid? Ni snackar alltså bara skit när ni skriver och talar om En stad för alla (ingen fråga, ett konstaterande).

Det bor drygt 56 000 personer i stadsdelen Centrum. Stadsdelsnämndens uppdrag är att företräda alla medborgare i centrum.

Demokrati berör oss alla och barn och ungdomar måste uppleva demokrati för att förstå och använda sig av den. Vilka signaler ger kommunen till ungdomar med funktionshinder när de stänger dem ute från möjligheten att delta i kommunal verksamhet? Jo, att de inte räknas som medborgare i sin egen stad och vad det gör med deras självförtroende och självkänsla kan man lätt räkna ut.

Det är en skam att Göteborgs kommun agerar på detta sätt år 2012!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Breddning av Hjuviksvägen ingen bra lösning

I en debattartikel daterad måndag 10 juni uppmanar Nätverket Hjuviksvägen trafiknämndens ordförande Johan Nyhus (S) att lämna ut nyttokalkylerna för vägprojektet. Hittills har inte vi i Alliansen heller tagit del av några sådana, skriver Martin Wannholt (M).

Göteborgs Fria
Debatt
:

Festival för bortglömda

I slutet av veckan går Landskrona pride av stapeln. Trots att Sverige utmålar sig som ett av de mest progressiva länderna i världen går hbtq-personer inte säkra på våra gator. Nu måste vi hitta en lösning, skriver tre av projektledarna för festivalen på veckans debatt.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu