Cyklister intar gatorna på bilfria dagen | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Cyklister intar gatorna på bilfria dagen

På lördag är det internationella bilfria dagen. Under en timme stängs därför biltrafiken på Östra Hamngatan av, till förmån för hundratals personer som cyklar för att staden ska ta sitt klimatansvar.

– Allt är klappat och klart, säger Kent Österberg.

Han är huvudsamordnare för den cykeldemonstration som hålls i Göteborg på lördag, i samband med internationella bilfria dagen. Demonstrationen, som är den tredje i ordningen, är ett initiativ från Göteborgs samlade miljörörelse. Kent Österberg hoppas på folkfeststämning.

Demonstranterna kommer att cykla mellan Bältesspännarparken och Brunnsparken klockan 12. I tåget kommer bandet Halkan Balkan att spela från cykelkärror och i Bältesspännarparken finns Hanna Tolf Blues Band på scenen. Där kommer även Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö att hålla ett tal när själva cyklandet är avslutat.

Syftet med demonstrationen är att påverka Göteborgs politiker i klimatfrågan och få staden att ta sitt klimatansvar, bland annat genom att bygga ut kollektivtrafiken och bilbefria centrum. I dag är stadens politiker motsägelsefulla i sina budskap, menar Kent Österberg.

– Göteborg har byggt en stad för bilism och vi har säkert Sveriges mest effektiva vägsystem. Det finns en inkonsekvens i att Göteborgs stad å ena sidan bygger ut bilismen, å andra sidan uppmanar folk att åka kollektivt.

Österberg är tydlig med att syftet med demonstrationen inte är att skuldbelägga bilisterna.

– Jag klandrar inte folk för att de kör bil, det har jag stor förståelse för. Det är politikerna som måste skapa förutsättningar för att åka kollektivt. Om de bygger ut kollektivtrafiken så kommer folk att åka med den, och de kommer att gilla det.

Kent Österberg tycker sig märka en positiv utveckling kring demonstrationen. Många av de deltagande organisationerna har blivit mer aktiva, och man har nått ut till allmänheten via affischer, sociala medier och liknande. I år kommer demonstranterna också att ha med sig sina banderoller i tåget, vilket ska göra klargöra budskapet ytterligare.

– Förut har folk kanske inte förstått varför vi cyklar omkring där i en klump, säger Kent Österberg. Fler är medvetna om att det hålls en cykeldemonstration nu.

Just den här cykeltraditionen är alltså tre år ung, men det är inte första gången det har demonstrerats på cykel i Göteborg. Kent Österberg var själv med i liknande arrangemang på 70- och 80-talen.

– Då var miljöfrågan gigantiskt stor och vi belamrade allt från Götaplatsen till Brunnsparken, berättar han. Det är ju lite märkligt att frågan inte är större idag, trots att vi känner av konsekvenserna.

Han tror dock att engagemanget kommer att växa med tiden, även fast många i dag uppvisar en ambivalent hållning.

– Allmänheten är väldigt kluven, det märker vi ju i opinionen kring trängselavgifter. De flesta anser att klimatfrågan är allvarlig, men man har själv väldigt svårt att sluta köra sin egen bil. Men miljöfrågan kommer att bli lika stor igen, när vi känner av den.

Bland de politiska partierna stödjer Vänsterpartiet och Miljöpartiet öppet demonstrationen, medan de övriga partierna har tackat nej till att delta. Göteborgs kommun anordnar dock ett separat arrangemang på Grönsakstorget och Bazargatan på lördag, under namnet Streetsmartfestivalen.

Rekommenderade artiklar

Social hållbarhet i staden fokus på kongress

I dag avslutas en världskongress om hållbar stadsutveckling som hålls i Göteborg. 44 länder är representerade och från Göteborg har bland andra Anneli Hulthén funnits på plats och presenterat projekt Centrala Älvstaden.

Ny metod hjälper hemlösa katter

Förvildade katter har länge varit en del av vardagen i boendeområdet Backa Röd på Hisingen. Hyresgästerna har klagat och i brist på annan lösning har många av djuren avlivats. I dag använder man sig istället av den så kallade TNR-metoden, till fördel för både katter och människor.

Länet tar emot färre flyktingar än uppgett

Västra Götalands län tog i fjol emot klart färre flyktingar än överenskommet, enligt en ny analys från Länsstyrelsen. Den främsta anledningen uppges vara den allmänna bostadsbristen.

© 2018 Göteborgs Fria