Åklagare slipper kritik efter falskt terrorlarm | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Åklagare slipper kritik efter falskt terrorlarm

Ett falskt bombhot mot Nordstan i oktober 2010 ledde att poliser med automatvapen stormade in hos fyra barnfamiljer och i en moské. Nu menar Riksåklagaren att åtgärderna var befogade. I juli beslutade dock polisen i Västra Götaland att rutiner måste ses över och att en chef bör varnas.

Den 30 maj i år gjorde två av de personer som anklagats för ett bombhot mot centrala Göteborg 2010 en JO-anmälan gällande polisen och åklagarens handlande. Nu har Riksåklagaren på uppmaning av JO granskat handläggningen hos åklagarkammaren för säkerhetsmål i Stockholm. Ett problem som Riksåklagaren finner är oklarheten kring om det var Säpo eller polisen i Västra Götaland som hade ansvaret, rapporterar Sveriges Radio. Riksåklagaren konstaterar också att polisen kontaktade åklagare sent i processen och att situationen blev hektisk. Men slutsatsen är att åklagaren har haft stöd i rättegångsbalken för besluten om tvångsåtgärder samt att åtgärderna var "proportionerliga, rimliga och relevanta i förhållande till de intressen som kränktes" enligt SR.

Allt förmodas ha börjat med att tre personer pratade med varandra i telefon måndagen den 25 oktober 2010. En av dem sa att han hade sprängande huvudvärk och att det kändes som om huvudet skulle explodera, enligt Expressen.

Det var det mobilsamtalet som en förbipasserande 30-åring snappade upp. Hennes syster kontaktade då polisen och sa att den mobiltalande mannen sagt att han nästa lördag skulle lägga en bomb i köpcentret Femman och att det inte spelade någon roll hur många som dog, enligt en utredning från polisen som GFT har tagit del av. Förhör hölls sedan med 30-åringen, som enligt Sveriges Radio lämnade motstridiga uppgifter. Bland annat sa hon både att mannen var kort och lång och att han var afrikan och inte afrikan.

Det var på de uppgifterna som polisen den 29 oktober gick ut med att det fanns ett bombhot mot centrala Göteborg den lördagen den 30 oktober. Det var först på natten till lördagen som åklagaren Tomas Lindstrand fick information.

På lördagsmorgonen stormade maskerade poliser med automatvapen in hos fyra barnfamiljer. Polisen slog även till mot en moské där åtta personer hölls frihetsberövade i tre timmar. Totalt greps fem personer. En av dem var dock vittne, och skulle hämtas genom påringning. Trots det togs nytt beslut om att dörren skulle forceras av säkerhetsskäl, enligt polisens egen utredning.

På söndagskvällen gick polisen i Västra Götaland ut med att det inte längre fanns något hot mot centrala Göteborg, men på måndagen tog Säpo över utredningen och uppgav att misstankarna mot fyra personer kvarstod, enligt TT.

Sju polisanmälningar har gjorts mot polisinsatsen, bland annat gällande att polisen uppges ha sparkat på två personer, att barn tvingades följa med till polisstationen och gällande att en person som bara skulle höras upplysningsvis felaktigt blivit delgiven misstanke om brott.

Anmälningarna lämnades till Riksenheten för polismål där överåklagare Björn Ericson beslutade att lägga ner förundersökningen. Därefter lämnades ärendet till Polismyndigheten i Västra Götaland för prövning av disciplinansvar. Den 5 juli i år beslutade länspolismästare Ingemar Johansson och juristen Julia Damerau Malmström om discipinpåföljd. Bland annat ska rutiner ses över och riktlinjer ska utformas för hur situationer när minderåriga drabbas av inbrytningar ska hanteras. Man pekar också på vikten av att det ska vara klart och tydligt på vilka grunder en person förhörs. Polismyndigheten hemställer även till Personalansvarsnämnden att den insatschef som beslutade om inbrytning hos vittnet bör varnas.

Personalansvarsnämndens beslut har ännu inte kommit.

Rekommenderade artiklar

Forskare: ”Elevernas olikheter bör ses som tillgångar”

Var femte elev får inte det stöd i skolan som de är i behov av och nedskärningar leder till att det ofta ställs krav på att elever har en diagnos för att få stödet. Det berättar Joanna Giota, docent vid Göteborgs universitet, som forskar i ämnet.

Poliser vågar inte framföra kritik

Sex av tio poliser i Sverige har avstått från att framföra kritik av rädsla för repressalier. I Västra Götaland vågar dock en större andel framföra kritik.

© 2018 Göteborgs Fria