Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

Rättsskandal utan återvändo

I ett öppet brev till Region Gotland skriver Emelie Bergbohm: "Situationen kring Ojnareskogen gör att jag nu väljer att bli en av dem som flyttar från ön. Det är inte ett trendbrott, det är ett statement. Mitt förtroende har tagit slut."

Lite senare fortsätter hon: "Skammen inför vad som händer med norra Gotland, där kortsiktiga jobb prioriteras framför rent dricksvatten och oförstörd natur GÖR MIG FÖRBANNAT ARG."

Aktivisterna i skogen räknar örnar, som det sägs, uppe i talltopparna. Andra släpas bort av polisens sjuttiomannastyrka. Numera är det många, ja väldigt många, som engagerar sig i Sverige, faktiskt även i Bryssel. Många bryr sig men frågan är, bryr sig polisen, skogsavverkaren Mellanskog eller exploatören Nordkalk? Bryr sig rättssystemet? Högsta Domstolen (HD) bryr sig så mycket, i vart fall, att de skyndar på processen med överklagan. Visst, kanske hinner inte Nordkalk förstöra grundvattnet om HD agerar fort nog. Men avskalningen av skogen fortgår. Hur mycket blir kvar av naturvärdena?

Några skogsbönder hoppar av från Mellanskog eftersom de pågående avverkningarna strider mot skogsägarföreningens miljöpolicy.

"Jag står för mina löften", säger Mellanskogs vd Sture Karlsson till tidningen ATL.

Jaha, och är inte en miljöpolicy ett löfte han står för?

Niclas Persson twittar: "Polisen bär iväg gamlingar som är rädda att deras dricksvatten förstörs…"

Vid ett samtal mellan demonstranter och Nordkalk sa Eva Feldt, företagets kommunikationsdirektör: "Vi gör ingenting som bryter mot någonting. Vi följer de lagar som gäller."

Nyligen ifrågasatte jag det svenska rättssystemet med anledning av Assangeaffären. Än mer uppenbart verkar det vara att allt inte står rätt till med handläggningen i Miljööverdomstolen. En märkligt ensidig balans i frågan om vad man ska beakta bland de olika experternas yttranden, där samanfattningsvis SGUs åsikter gavs företräde framför de flesta experter, lägre domstolsinstanser och myndigheter. Som TV4:s Kalla Fakta visat, i förra veckan, finns det all anledning till att anse att SGU befinner sig i ett jävssituation då samma handläggare som varit med och tagit fram yttrandet till domstolen också har utfört uppdrag för Nordkalks räkning. Helt klart är Miljööverdomstolens handläggning en rättsskandal. Bland det värsta är att de inte beslutade om inhibition i väntan på att överklagandeprocessen fullföljs. Man avlövar inte endast den känsliga skogen, som riskerar att utplånas, man avlövar också HD. Deras möjlighet att fatta ett nytt domslut är inte hindrad, kanske, men hur återställs den skog som har fallit?

Jag kan förstå att inhibition inte alltid är nödvändig i rättsväsendet, en del beslut kan lätt ändras och konsekvenserna kan åtgärdas. Men inte i detta fall. Här krävs att ägarna och hantlangarna har en fingertoppskänsla och avvaktar. Men deras fingertoppar används i stället till skördarereglage, batonger och bankkontotransaktioner.

Här kommer även den till massmord dömda Quick in i bilden. Hans fall visar på det uppenbara att domstolar kan ha fel. De har ofta fel. Vår lojalitet med domstolsväsendet borde villkoras med krav på ständig granskning, och grunda sig i en förvissning om att felaktigheterna inte skapar oåterkalleliga skador, så långt det över huvud taget är möjligt.

Hur bråttom kan det vara? Den gotländska kalkstenen bildades under Silurperioden för mer än 400 miljoner år sedan. Ingrip, lyssna på lokalbefolkning och expertis. Stoppa nu och behandla kvickt.

Fakta: 

László gråter över takten som mänskligheten utarmar vår fem miljarder år gamla planet. ”Nästa tack!” Eller?

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu