Polisen ber om ursäkt efter kränkning | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Polisen ber om ursäkt efter kränkning

Andreas Skog ringde polisen för en trafikfråga, men fick svaret ”du har talfel, jag förstår inte vad du säger” och en lur slängd i örat. Han anmälde då händelsen till Göteborgs Rättighetscenter och i veckan bad polisen om ursäkt.

Det var den 13 juni som Andreas Skog ringde trafikpolisen för att fråga om en kärra var tillåten till en fyrhjuling. Han upplyste den svarande polisen om att han har en funktionsnedsättning som påverkar talförmågan. Trots det sa polisen att ”du har talfel, jag förstår inte vad du säger” och la på.

Andreas Skog anmälde då händelsen till Göteborgs rättighetscenter mot diskriminering och i tisdags kom polischef Lennart Hjelm dit för att be Andreas Skog om ursäkt. Hjelm berättade då att den polisen som svarat i telefon nu hr satts i inre tjänst utan kontakt med allmänheten. Polisen har även diskuterat händelsen på befälsmöten.

– Det är viktigt att lyfta fram personer som vågar anmäla och visa att det lönar sig, säger Paula Cardozo, vikarierande juridiskt ansvarig på Göteborgs rättighetscenter. Vi är nöjda med att polisen ber om ursäkt. Lika viktigt som att åtgärda en enskild persons misstag är att polisen även arbetar strukturellt mot diskriminering.

Rekommenderade artiklar

Elbolag tjänar pengar på svårtolkade avtal

Hur noga läser du ditt elhandelsavtal? Genom krångliga regler gör flera bolag det dyrt och svårt för konsumenter att säga upp avtalen. Dit hör bland andra Göteborg Energi Din El. Det visar en granskning som Konsument Göteborg har gjort.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria