Elever vill ha fler lärare och mer stöd | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Elever vill ha fler lärare och mer stöd

I tisdags öppnade gymnasieskolorna för höstterminen. Men hela 17 procent av dem som gick ut nian är våras var obehöriga att gå vidare till gymnasiet. GFT har pratat med elever om vad som skulle underlätta studierna i nian.

Nina Matkovic började på samhällsvetenskapliga programmet på Katrinelundsgymnasiet i tisdags. Men hon blev behörig först förra veckan då omprovet i matematik hölls. Utan det hade hon inte fått läsa något nationellt program.

– Jag fick IG och fick göra omprovet för bara en vecka sedan, det var verkligen i sista sekunden, så det blev stressigt sedan att springa runt och fixa allt till intagningen för att kunna börja gymnasiet, säger Nina Matkovic.

Hon läste på Gårdsstensskolan i Angered i nian och är kritisk till att hon inte fick några lektioner under sommaren för att klara matematikprovet.

– Nej, det var inga lektioner. Jag fick ingen hjälp från skolan alls, så jag tvingades ta hjälp hemma. Jag är glad att jag klarade provet.

Kompisen Amela Turulja går andra året på hotell- och restaurangprogrammet på Burgården. Hon gick i nian på Gårdstensskolan året innan Nina Matkovic och berättar att det då fanns lärarledd sommarskola, något Nina Matkovic gärna hade gått.

Andelen elever som inte är behöriga till gymnasiet ökar i Göteborg. År 2003 var andelen elever i nian som inte var behöriga på sina vårterminsbetyg 13,2 procent. I år är andelen 17 procent. Det kan jämföras med snittet för hela Göteborgsregionen, där endast 12,8 procent är obehöriga, vilket ligger i nivå med rikssnittet. Det är också stora skillnader mellan olika stadsdelar och mellan olika skolor. Till exempel har hade endast 39 procent av niorna i Östra Göteborg godkänt i alla ämnen i våras, medan 85 procent hade alla godkänt i Askim-Frölunda-Högsbo.

Barzan Abulrahman blev behörig tack vare att han bytte skola i nian.

– Det är grupptryck som gör att man inte pluggar, eller skolkar. I grundskolan hade jag känt alla sedan dagis och började skolka, men i nian flyttades jag till en ny skola, när man inte känner någon skolkar man inte, säger han.

Efter skolbytet började han satsa mer på betygen och i måndags började han barn- och fritidsprogrammet med inriktning väktare.

– Om man inte har bra betyg kommer man ångra sig, så sedan kämpade jag och klarade fem ämnen.

Kalid Afi, som läser första terminen på naturprogrammet på Katrinelundsgymnasiet, har klara svar på vad han anser skulle öka elevers möjlighet att bli behöriga.

– Mer läxhjälp, att man hjälper elever att bli engagerade, och mindre klasser. Det ska vara max 20 elever i varje klass. Om man har färre elever kan läraren hjälpa varje elev, säger Kalid Afi.

Nina Matkovic och Amela Turulja menar att det behövs fler lärare – och mer pengar – i skolan.

– Vi fick hela tiden höra att det inte fanns några pengar, och att de skar ner på lärarna. Det borde läggas mer pengar på lärare, säger Amela Turulja.

Rekommenderade artiklar

Dela på dagarna och tjäna pengar

Verktygslådan

I Göteborg tas endast 24 procent av föräldradagarna ut av män. En vanlig orsak till att heterosexuella föräldrapar väljer att mamman ska vara föräldraledig mest är att pappan har högre lön. Men GFT visar hur föräldrar kan maximera sin inkomst genom att dela mer lika.

Två års fängelse för Pussy Riot

Punkbandet Pussy Riot döms till två års fängelse. Samtidigt som straffet läses upp i Moskva befinner sig just nu ungefär 150 personer på plats utanför ryska generalkonsulatet i Göteborg för att protestera.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2020 Göteborgs Fria