Två års fängelse för Pussy Riot | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Två års fängelse för Pussy Riot

Punkbandet Pussy Riot döms till två års fängelse. Samtidigt som straffet läses upp i Moskva befinner sig just nu ungefär 150 personer på plats utanför ryska generalkonsulatet i Göteborg för att protestera.

Tre medlemmar i punkbandet Pussy Riot döms till två års fängelse för huligansim, rapporterar The Guardian. Efter att ha läst domen under flera timmar kom Chamovnitjeskij-domstolen fram till straffsatsen klockan 16. Enligt nyhetsbyrån Interfax anser domstolen att Pussy Riot-medlemmarna drevs av ”hat och fientlighet mot troende”, samt begått ett allvarligt brott mot allmän ordning, enligt TT.

Bakgrunden är att Pussy Riot genomförde en protestsång i katedralen Kristus Frälsaren i Moskva. Där sjöng och bad de till jungfru Maria att driva bort president Putin från Ryssland, enligt Svenska Dagbladet.

Utanför Chamovnitjeskij-domstolen befinner sig många för att protestera. SvD skriver om att polisen har kört iväg aktivister med bussar och gripit bland annat den världskände schackspelaren Garry Kasparov.

Även i Göteborg pågår protester. Just nu (fredag eftermiddag) befinner sig ungefär 150 personer utanför ryska generalkonsulatet i Örgryte. Maia Ray Wanderlust är initiativtagare till manifestationen, och pekar på den lilla segern i att de tre Pussy Riot-medlemmarna döms till två års fängelse, istället för tre år som åklagare krävt.

– Men att de får en dom över huvud taget.. det är yttrandefriheten som förlorar på det, säger Maia Ray Wanderlust.

Också i Örgryte är polisen på plats, med tre bilar. Enligt Maia Ray Wanderlust tvingades en grupp personer att ge sina personuppgifter till polisen för att de hade hängt upp en banderoll på stängslet som går runt konsulatet.

Men de spontana musik- och sångframträdandena fortsätter.

– Stämningen är på topp här, folk kommer inte ge upp, utan fortsätta att visa Pussy Riot solidaritet tills det påverkar opinionen i Ryssland, säger Maia Ray Wanderlust.

Rekommenderade artiklar

Dela på dagarna och tjäna pengar

Verktygslådan

I Göteborg tas endast 24 procent av föräldradagarna ut av män. En vanlig orsak till att heterosexuella föräldrapar väljer att mamman ska vara föräldraledig mest är att pappan har högre lön. Men GFT visar hur föräldrar kan maximera sin inkomst genom att dela mer lika.

Elever vill ha fler lärare och mer stöd

I tisdags öppnade gymnasieskolorna för höstterminen. Men hela 17 procent av dem som gick ut nian är våras var obehöriga att gå vidare till gymnasiet. GFT har pratat med elever om vad som skulle underlätta studierna i nian.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria