Manifestation för Pussy Riot i Göteborg | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Manifestation för Pussy Riot i Göteborg

I dag väntas domen mot det ryska punk-aktions-bandet Pussy Riot. På 40 orter runt om i landet hålls i dag protester. Maia Ray Wanderlust arrangerar en manifestation vid ryska generalkonsulatet i Göteborg.

I dag, fredag, väntas domen mot tre medlemmar i den runt 20 personer stora ryska performance-gruppen Pussy Riot som i våras framförde en låt mot Rysslands president Vladimir Putin, i Kristi Frälsar-katedralen i Moskva. Pussy Riots Yekaterina Samutsevich, Nadezhda Tolokonnikova och Maria Alekhina riskerar att få upp till tre års fängelse för aktionen. I samband med att domen faller väntas demonstrationer runtom i världen, bland annat i St Petersburg, Buenos Aires och Warsawa. I Sverige planeras manifestationer i Stockholm, Västerås och Göteborg.

– Vi kritiserar att de väntas dömas och menar att en ska ha rätt att uttrycka konst och kritik mot den politik som ens land för, säger Maia Ray Wanderlust, initiativtagare till protestmanifestationen i Göteborg.

Den hålls mellan kl 16-17, utanför det ryska generalkonsulatet på St. Sigfridsgatan 1. Men Maia Ray Wanderlust betonar att manifestationen inte riktar sig mot konsulatet i sig.

– Konsulatet är mer en symbol för Ryssland.

Vad som kommer att hända under manifestationen är upp till dem som kommer, det finns ingen talarlista eller inbokade artister.

– Det kommer vara fritt fram att uttrycka sin åsikt och sitt stöd för Pussy Riot, säger Maia Ray Wanderlust, som tillägger att även om Pussy Riot framförde sin kritiska låt i katedralen, så är det inte religion som Pussy Riot kritiserar, utan Rysslands politik.

I ett brev från häktet skriver Nadya Tolokonnikova att vad som än händer med de tre åtalade, så har de redan lyckats starta en bred politisk rörelse.

"Pussy Riot-fallet har visat hur problemet för tre personer som anklagas för huligans kan ge liv åt en politisk rörelse. Ett enda fall av repression och straff för några som hade mot att tala i ett auktoritärt land har skakat om världen; dess aktivister, punkare, popstjärnor, regeringsmedlemmar, komiker och miljövänner, feminister och masculinister, islamiska teologer och de kristna som ber för Pussy Riot. Det personliga har blivit politiskt", skriver Nadya Tolokonnikova.

Fakta: 

Nadya Tolokonnikovas brev från häktet:
http://eng-pussy-riot.livejournal.com/9618.html

Rekommenderade artiklar

Dela på dagarna och tjäna pengar

Verktygslådan

I Göteborg tas endast 24 procent av föräldradagarna ut av män. En vanlig orsak till att heterosexuella föräldrapar väljer att mamman ska vara föräldraledig mest är att pappan har högre lön. Men GFT visar hur föräldrar kan maximera sin inkomst genom att dela mer lika.

Elever vill ha fler lärare och mer stöd

I tisdags öppnade gymnasieskolorna för höstterminen. Men hela 17 procent av dem som gick ut nian är våras var obehöriga att gå vidare till gymnasiet. GFT har pratat med elever om vad som skulle underlätta studierna i nian.

Två års fängelse för Pussy Riot

Punkbandet Pussy Riot döms till två års fängelse. Samtidigt som straffet läses upp i Moskva befinner sig just nu ungefär 150 personer på plats utanför ryska generalkonsulatet i Göteborg för att protestera.

© 2018 Göteborgs Fria