Kommentar: När GT blev korvkiosk | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Kommentar: När GT blev korvkiosk

Frågan är hur långt jippofieringen av media har gått när ett av Sveriges största mediehus, Bonnier, släpper det journalistiska arbetet för att ge sig ut på festival med väskan full av korv och köttbullar, skriver Elin Schwartz i en kommentar.

KOMMENTAR Way Out Wests beslut att bara servera vegetarisk mat förra veckan väckte en hätsk webbdebatt. Att köttnormen är en öm tå, som Kristian Borg skriver i Fria Tidningen, råder det inget tvivel om. Men det mest förvånande och anmärkningsvärda i sammanhanget är att tidningen GT beslutade sig för agera i frågan – genom att dela ut gratis kött på festivalen.

Om det exempelvis hade varit branschorganisationen Svenskt kött som stod bakom pr-kuppen hade det inte varit lika anmärkningsvärt. Men frågan är hur långt jippofieringen av media har gått när ett av Sveriges största mediehus, Bonnier, släpper det journalistiska arbetet för att ge sig ut på festival med väskan full av korv och köttbullar. Ett recept som visserligen lyckades i sitt uppsåt att väcka uppmärksamhet och pr för GT, men som ger mindre smakfulla konsekvenser. Det verkar ha gått GT obemärkt förbi att kött- och mjölkindustrin ger världens största utsläpp av växthusgaser (mer än världens totala transportutsläpp) och att runt två miljoner grisar, varav 99 procent aldrig har varit utomhus, slaktas varje år och att kor bara får komma ut under tio procent av sina liv, innan de dödas i förtid för att bli mat.

Pr-kuppen väckte starka reaktioner från Way Out Wests pr-chef Joel Borg, som skrev på twitter: "Snart antirasistgala i Gbg. Då kommer GT stå utanför och dela ut hakkors-pins och huvudkåpor. För att lyfta frågan med glimten i ögat". GT:s nyhetschef Markus Hankins kontrade med att kalla Joel Borg för "köttskalle".

På Facebook skrev Markus Hankins att tidningen givetvis skulle göra tvärtom om Way Out West enbart hade serverat kött, då skulle GT dela ut vegomat.

Men när jag besökte Way Out West under festivalens första år fanns det minimalt med vegetarisk eller vegansk mat, och fram emot kvällen var den helt slut. Jag kan ju ha missat det, men jag såg inte GT stå där med gratis vegomat då.

Fakta: 

Läs även:

Köttnormen – en om tå i Sommarsverige

http://www.fria.nu/artikel/93892

Rekommenderade artiklar

Polisforskare: Rättsosäkert att poliser utreder varandra

Förra veckan skrev GFT om att få anmälningar mot poliser leder till åtal. Att poliser utreder poliser är rättsosäkert, menar polisforskaren Rolf Granér. Nu håller en ny polisorganisation på att tas fram – där internutredningarna trots kritiken hamnar direkt på polisens bord.

Asylaktivist anmäler polisen

En polisbil körde in i Stefan Berg och körde fem kilometer med honom liggandes på motorhuven. Det rapporterade GFT förra veckan. Nu polisanmäler han polisen.

Kunde ha utvisats innan asylbeslut

Migrationsöverdomstolen stoppar utvisningen av Farhad Hajizada. Men det hade han aldrig fått veta om tvångsutvisningen till Afghanistan genomförts som planerat förra veckan. Hans juridiska ombud, Rashin Forotan fard, kritiserar den korta tid de fick för överklagan innan utvisningen.

© 2018 Göteborgs Fria