Sparkrav slår mot hemtjänsten i Majorna-Linné | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Sparkrav slår mot hemtjänsten i Majorna-Linné

Färre personal och minskade inköp inom hemtjänsten och den kommunala vården. Det är Majorna-Linnés lösning på det ansträngda ekonomiska läget.

I ett brev till hemtjänstens brukare i Majorna-Linné skriver Kerstin Hansson, områdeschef hemtjänsten och Morgan Davidsson, sektorschef äldreomsorg samt hälso- och sjukvård, att sparkraven kan leda till "att insatser utförs på kortare tid eller vid andra tider och andra dagar än tidigare". Man kommer också vara försiktiga med inköp och med att ta in vikarier, och vissa dagar i veckan kommer det finnas färre i personalen.

– Jag är väldigt tydlig mot den politiska nämnden vad våra resurser räcker till. Den höga ambitionsnivån som man tidigare haft den klarar vi inte längre av att leverera. Det vi kan leverera i dag är att få ett bra medicinsk omhändertagande och att få mat så att man klara sin dag, säger Kerstin Hansson till P4 Göteborg.

Den ansträngda ekonomin har länge varit ett faktum. I maj tog stadsdelsnämnden beslut om nedskärningar på nio miljoner kronor, för att få budgeten i balans.

I tisdags skrev FP en interpellation där de begär en debatt i fullmäktige om nedskärningarna inom hemtjänsten.

– Det är inte acceptabelt att hemtjänstbesök ställs in för att det ska sparas pengar i stadsdelarna. Det är varken mänskligt eller förenligt med socialtjänstlagen. Det finns uppenbarligen systemfel som måste rättas till, säger Ann Catrine Fogelgren (FP), biträdande kommunalråd, i ett pressmeddelande.

Rekommenderade artiklar

Klass påverkar barns kontakt med naturen

Många föräldrar uttrycker oro för att deras barn är utomhus för lite. Men ny forskning från Göteborgs universitet visar att barn ofta har naturkontakt – på vilket sätt påverkas dock av barnets klassbakgrund.

Få anmälda poliser åtalas

Personer som uppfattar sig felbehandlade av poliser kan anmäla det till polisen. Men majoriteten av ärendena läggs ner utan att anmälaren får någon förklaring. Här måste polismyndigheterna bli bättre, anser polisens internutredare.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria