Fria Tidningen

”Vi har mycket att skämmas för kring hur vi har hanterat minoriteter”

I maj la Sverigefinska ungdomsförbundet upp ett klipp på Youtube där de bjöd in Jan Björklund till ett seminarium om minoritetsspråk. De fick ingen respons från skolministern, men debatten i Almedalen blev ändå konstruktiv.

Seminariet inleddes av en panel bestående av yngre representanter för svenska minoriteter. Här diskuterades personliga erfarenheter som att det är häftigt att tillhöra en minoritet, samtidigt som man också kan mötas av oförståelse, hot och våld.

I debatten som följde deltog Erik Scheller (FP), Helene Petersson (S), Inga-Marja Steinfjell från Samiskt språkcentrum och Domino Kai från Utbildningsradion. Norge lyftes fram som ett föredöme. Där går betydligt fler samer ut grundskolan med betyg i samiska än i Sverige. Många svenska samer väljer att flytta över gränsen.

–Det är en enorm brain drain på samisk kompetens, sade Steinfjell.

Petersson och Scheller var överens om att varken den nuvarande eller den föregående regeringen har gjort tillräckligt i dessa frågor.

-Vi har mycket att skämmas för kring hur vi har hanterat minoriteter, sade Petersson.

Bara 24 av 600 barn med rätt till modersmålsundervisning i samiska gick ut med betyg i ämnet under det senaste läsåret.

– Det här kan åtgärdas, men det saknas lärarutbildning i samiska, säger Josefina Skerk som sitter i Sametingets ungdomsråd.

Andreas Jonasson är medlem i Sverigefinska ungdomsförbundet. Han har med sig en bunt anteckningar om minoriteters rättigheter till debatten.

– Det här är regler som Sverige inte följer trots att man har förbundit sig att göra det, säger han.

Det största problemet är enligt representanterna att det saknas lärarutbildningar för hemspråk. Jan Björklunds svar har konsekvent varit att det är sverigefinnarnas eget fel om de väljer att inte utbilda sig till lärare - en inställning som förbunden tycker rimmar illa med bristen på utbildningar.

Efter presskonferensen på Folkpartiets dag i Almedalen står Björklund fast vid sin ståndpunkt.

– Jag tycker att de nationella minoritetsspråken ska ha möjligheter att leva vidare. Det bygger på att skolorna erbjuder undervisning, men det innebär också att de personer som tillhör de nationella minoriteterna väljer att läsa språken.

Han menar att universitetsutbildningar kan komma igång så snart det finns ett intresse.

– Ytterst bygger det på att personer som tillhör dessa minoriteter själva vill bli lärare, annars kommer minoritetsspråken inte att överleva.

Fakta: 

Fem minoritetsspråk

Till Sveriges minoritetsspråk räknas jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har mottagit flera anmälningar om brist på undervisning i minoritetsspråken. Europarådet konsterade 2007 att bristen på lärare i minoritetsspråken romani chib och sydsamiska var ”synnerligen allvarlig och kräver kraftfulla och skyndsamma insatser.”

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Borrbybor vill stoppa utvisning

Kadher ska överföras till Tyskland där han hotas av tvångsutvisning till Afghanistan. Kvar i Borrby lämnar han två barn och sin fru. Hans enda hopp står till en grupp bybor.

Skånes Fria

Så ska Tomelillas ungdomar räddas

Spädbarnsföräldrar som röker. Hög ungdomsarbetslöshet. Föräldrar som köper ut sprit. Det är illa med folkhälsan i Tomelilla.

Skånes Fria

Almedalskritik mot svensk biståndspolitik

– Sida är inte längre en fungerande myndighet, var Peter Weideruds (S) hårda inlägg i måndagens seminarium om hur det svenska biståndet ska bli mer långsiktigt. Åsa Coenraads (M) kontrade med att oppositionen saknar konkreta förslag på hur arbetet ska förbättras.

Fria Tidningen

Omfattande fusk med arbetsrätten på Langley Travels hotell

För två veckor sedan avslöjade FRIA bristande arbetsrätt för personalen på Langley Travels hotell på Korsika. I dag kan vi även avslöja att personal på företagets olika hotell runt om i världen utsatts för samma sak: obetald övertid, arbetsmånader på upp till 300 timmar och uteblivna  sjukersättningar. Personal tvingas också skriva på papper om att de varit lediga även om de arbetat en månad utan en ledig dag och om att de jobbat 40-timmarsveckor även om de jobbat mycket mer. 

– Jag frågade vad som skulle hända om jag inte ville skriva under, och då sa de att man kunde få sparken, säger Anna, som vill vara anonym på grund av företagets policy om tystnadsplikt.
Göteborgs Fria

Anställda dömer ut Langley Travel

Att kombinera sol, bad och jobb genom att säsongsarbeta på hotell kan låta lockande. Just nu tar det Göteborgsbaserade företaget Langley Travel emot sommarens ansökningar. Men FRIA kan avslöja att anställda på Langley Travels hotell på Korsika 2010 tvingades arbeta obetald övertid och utsattes för en undermålig arbetsmiljö.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu