Debatt


Anna Lönn Lundbäck • Regionchef Hyresgästföreningen region Västra Sverige
Göteborgs Fria

Ge hyresgästerna mer inflytande

En morgon står de där. Besiktningsmännen från banken. De säger att dina avloppsstammar är för gamla och dåliga och att dina elledningar måste bytas.

Men det räcker inte med det. För att detta ska kunna göras måste de lägga parkett i ditt förråd och i garaget, installera handdukstork och elslingor i golvet intill tvättmaskinen i källaren, tapetsera om väggarna i alla rum samt riva ut och byta hela inredningen i kök och badrum.

Annars kommer ditt hus inte att kunna stå i 50 år till, säger de uppfordrande och i samma andetag berättar de att de samtidigt höjer ditt lån med ytterligare en halv miljon kronor. Det innebär att du måste betala ytterligare 4 000 kronor i månaden i räntor och amortering.

Om du inte vill gå med på detta kan de erbjuda dig ett alternativt boende i någon av bankens ännu inte renoverade villor.

De är visserligen lite mindre, har sämre standard och ligger i helt andra bostadsområden som du överhuvudtaget aldrig besökt, där du inte känner en människa, där det är brist på dagisplatser och där fritidsgården för länge sedan stängt. Men du får ju fortfarande tak över huvudet och med det borde du väl vara nöjd?

Fast vänta nu. Det här kan väl inte vara sant – så här går det väl inte till i Sverige?

Nej, för dig som bor i någon form av egenägt boende är risken att råka ut för ett sådant här scenario obefintlig. Men för landets hyresgäster i nedslitna miljonprogramsområden är hotbilder av det här slaget tyvärr en realitet.

Det senaste i raden av exempel är Pennygången i Högsbo. Där riskerar 770 hushåll att drabbas av 60-procentiga hyreshöjningar när hyresvärden Stena Fastigheter vill renovera sina hus till tipp-topp standard.

Fast de flesta hyresgästerna i området klarar inte hyreshöjningar i den storleksordningen. Skulle planerna genomföras blir majoriteten troligen tvungna att flytta. Så i realiteten är deras lagstadgade besittningsskydd av noll och intet värde.

Att ha en lagstiftning som möjliggör för hyresvärdar att driva igenom påkostade renoveringar mot sina hyresgästers vilja och dessutom kunna göra det utan att dessförinnan tillförsäkra hyresgästerna ett långtgående inflytande hör överhuvudtaget inte hemma i ett modernt samhälle. Den tid då människor tvingas lämna sina hem för att de inte längre kan betala hyran borde för länge sedan förpassats till historieböckerna.

Det är därför hög tid att du som politiker agerar och ser till att landets hyresgäster får ett reellt, tydligt och starkt inflytande när deras hem ska byggas om. Hyresgästföreningen skickade redan i mars i år ett antal förslag till justitiedepartementet på hur hyresgästernas inflytande skulle kunna förbättras. Bland mycket annat föreslår de ett lagstadgat samrådsförfarande.

Sedan dess har inte mycket hänt. Men det kan ni kommunalt verksamma politiker ändra på genom att driva frågan i era egna partier. Kräv att lagen ändras så att skyddet för hyresgästerna blir betydligt mer heltäckande.

Vår uppmaning till er är: Gör det och gör det nu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Israel håller kvar dödas kroppar

Det finns många sätt att driva krig. Att behålla sina motståndares döda kroppar och dröja lång tid med att lämna tillbaka dem är ett utstuderat sätt att visa sin makt och att kränka både de döda och deras anhöriga. Gunnar Olofsson, debattör och medlem i Palestinagrupperna, rapporterar från konflikten mellan Israel och Palestina.

Fria Tidningen
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu