Ny deportation till Irak | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Ny deportation till Irak

Ytterligare ett antal irakier avvisades från Migrationsverkets förvar i Kållered i tisdags kväll. Enligt Aktion mot deportations hemsida rör det sig om ett 20-tal personer, polisen har inte velat bekräfta uppgifterna.

Trots att FN:s flyktingorgan UNHCR i sina senaste riktlinjer från den 1 juni understryker att irakiers asylskäl ska utredas noga eftersom situationen för dem är svår så fortsätter avvisningarna.

– Jag kom till förvaret vid halv åtta på tisdagskvällen och då var det ett stort polispådrag med fyra hästar och en helikopter, säger Julia Roos, en autonom aktivist som var där för att demonstrera. Hon berättar också att några aktivister hade kontakt med personer inne på förvaret och att de på så sätt fick information om irakierna.

I ett videoklipp som lagts upp på internet kan man se hur polisen försöker stoppa en aktivist från att filma händelseförloppet. Men förutom denna incident säger Julia Roos att allt gick lugnt till.

– Eftersom vi fick information om tiden för avvisningen väldigt sent så blev det mest en symbolisk aktion den här gången.

Enligt Aktion mot deportations hemsida var en av de personer som avvisades en fembarnspappa vars barn kommer att lämnas kvar i Sverige. Pappan ska tidigare ha blivit utsatt för mordförsök i Irak.

GFT har varit i kontakt med Migrationsverkets och polisens presstalespersoner, men ingen av dem har velat kommentera uppgifterna.

Rekommenderade artiklar

Älvstaden får hård kritik

Nyligen presenterade visionsgruppen för Centrala Älvstaden en rapport om hur området ska förändras. Där står bland annat att Älvstaden ska bli ekologiskt hållbar och att man ska skapa en stad för alla. Men rapporten får kritik från flera håll för att det saknas konkreta lösningar.

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Arbetsvillkor på Langley fortfarande under all kritik

Göteborgsföretaget Langley fortsätter att utnyttja ungdomar som jobbar på deras hotell på Korsika. Obetald övertid och en undermålig arbetsmiljö hör fortfarande till vanligheterna, det menar en före detta anställd.

© 2018 Göteborgs Fria