Viktig politisk diskussion i medieskugga | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Viktig politisk diskussion i medieskugga

Kommentar: Hbtq-festivalen. Protester under polisens föreläsning och att en festivaldeltagare greps är händelser som rört om under Hbtq-festivalen. Diskussionerna som följt väcker frågor om polisens deltagande, varför personer som protesterar svartmålas och om varför den viktiga dialog som inleddes hamnade i medieskugga.

Under förra veckans Hbtq-festival kom ett händelseförlopp att få extra uppmärksamhet. Det började med polisens programpunkt om hatbrott på torsdagen. En glest besökt föreläsning där de flesta i publiken var där för att protesterna mot att polisen deltar som myndighet under festivalen. Som orsaker tog man bland annat upp polisvåld och att poliser assisterar vid avvisningar av hbtq-flyktingar. Kritiken uppskattades inte av poliserna, som försökte hålla föreläsningen enligt manus. Men personer i publiken fortsatte att föra fram sina åsikter och till slut gick poliserna därifrån. Hela händelseförloppet filmades, och lades ut på nätet.

Dagen därpå, på fredagen, var en av åhörarna från dagen innan i Regnbågsparken, som Bältesspännarparken döpts om till. Där var också flertalet poliser – bland annat en av de poliser som höll i hatbrottsföreläsningen. När poliserna fick syn på åhöraren valde de att gripa denne och kräva legitimation. Som orsak uppgav poliserna att personen begått brottet ”störning av allmän sammankomst” under föreläsningen dagen innan.

Diskussionen om huruvida myndigheter som Polisen och Migrationsverket hör hemma på festivalen har förts länge, men dessa händelser gör frågan ytterligare aktuell. Hur ska deltagare våga yttra kritik under föreläsningar om de riskerar att gripas på måfå ute på stan efteråt?

Hbtq-festivalen har gått ut med att de tar avstånd från att polisen grep en person, vilket festivalen menar var aggressivt och provocerande, men samtidigt tar festivalen avstånd från publikens agerande under hatbrottsföreläsningen.

På GFT Debatt förra veckan beskrev Hbtq-festivalens verksamhetschef Tasso Stafilidis meningsmotståndare som sekteristiska, antidemokratiska och militanta. På gaynyhetssajten QX beskrevs publikens agerade under hatbrottsföreläsningen som sabotage och GT har skrivit om ”hotet” mot regnbågs-paraden.

För en läsare kan det framstå som att de som protesterar är våldsamma, speciellt när Hbtq-festivalen går ut med att de inte har något ”emot att grupper på ett öppet och fredligt sätt använder sig av sin yttrandefrihet genom exempelvis protestyttringar”.

Frågan är vad som är öppet och fredligt, om inte att sitta på åhörarplats och ställa frågor och framföra åsikter och samtidigt filma alltihop och lägga ut det för allas åskådan på nätet?

Det verkar finnas ett behov av en diskussion om våld; om vad som är våld och vad som är hotfullt. De protester som riktats mot myndigheters med-verkande – detta året polisens och förra året Migrationsverkets – har alltid bestått av kritiska ord, banderoller och plakat. Ingen annan form av våld.

QX skriver också om söndagens regnbågsparad, med orden att aktivister ”kränkte” och ”skrek” åt andra deltagare. Även här frammålas en hotfull bild, när det egentligen handlade om att ett av demonstrationens block ropade slagord som ”svenska staten, värsta homofoben, tvingar flyktingar in i garderoben”.

Den samlade mediebilden får det att låta som ett krig mellan olika fraktioner av rörelsen, och som att dessa inte vill ha någon dialog med varandra. Mindre uppmärksamhet i media fick det möte, anordnat av RFSL, som hölls dagen efter polisgripandet. Där fanns många olika perspektiv representerade både i publiken och i panelen, och man diskuterade frågor som rör veckans händelser. Till exempel om polisen som myndighet ska få delta och om det är rätt att göra politiska aktioner mot festivalen. Tasso Stafilidis framförde att det är viktigt att polisen är med, för att de ska få hbtq-kompetens. Sissela Nordling Blanco, talesperson för Fi, svarade att polisen som myndighet endast borde få delta i debatter och för att stå till svars – inte för att marknadsföra myndigheten.

Stafilidis kritiserade också Folkkampanjen mot Hbt-festivaler, för deras öppna brev som publicerats på GFT Debatt. Brevet kritiserar hbtq-festivalen för att vara för opolitisk. Istället för att skriva öppna brev borde meningsmotståndarna föra dialog och komma på festivalens möten, sa Stafilidis.

Mats Råsmark, från folkkampanjen, menade istället att öppna brev är en form av dialog. ”För mig handlar politik om konflikt och vi ska inte vara rädda för konflikter. Jag tycker att vi har använt en mild konfrontationsteknik” sa Råsmark.

Årets Hbtq-festival och diskussionerna kring denna är en påminnelse om att hbtq-rörelsen inte är en och att alla politiska färger, strategier och åsikter finns representerade. Det är genom politisk konflikt som en rörelse kan utvecklas. Det kan hända att den splittras och blir flera, eller att den hittar nya gemensamma mål. Båda fallen är bättre än att den stagnerar. Diskussionen som inleddes under festivalen kan vara ett startskott till att låta konflikter komma till ytan. Och samtalet kommer att fortsätta, enligt RFSL kommer de att arrangera programpunkten igen under Stockholm Pride.

Fakta: 

<h2>Läs även: <a href="http://www.fria.nu/artikel/93471">Aktivister anmälda efter poliskritik</a></h2>

Rekommenderade artiklar

Hulthén vill stärka krav efter G4S-avslöjande

Göteborgs stad ska inte stödja illegala bosättningar. Det säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) efter att GFT rapporterat om kommunens nya avtal med säkerhetsbolaget G4S. Nu kommer därför Anneli Hulthén att inleda en dialog med Upphandlingsbolaget och se över möjligheterna att ställa hårdare krav gällande upphandlade företags verksamhet utomlands.

G4S överklagar beslutet om biljettkontrollerna

Säkerhetsföretaget G4S förlorade mot konkurrenten Securitas i förvaltningsrätten, gällande uppdraget om Västtrafiks biljettkontroller i Göteborg. Men nu har G4S beslutat att överklaga. Det är därför ännu oklart vilket företag som tar över.

Psykospersonal säger upp sig

Omorganiseringen av SU:s psykvård har lett till stora problem inom psykosverksamheten. Av personalen som tidigare jobbade på avdelning 244 har de flesta sagt upp sig.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria