Göteborgs Fria

Skulpterad pop från David Andréas

Noggrant utmejslade melodier är det som gäller för David Andréas som är tillbaka med sitt andra album True Love.Att snickra ihop en låt brukar man ju säga. Men du verkar föredra att skulptera dina låtar.
– Ja, snickra låter så praktiskt – som för ett ändamål, beställning, ett jobb, en funktion. En skulptur känns mer som ett personligt uttryck av ett föremål eller en kropp som ska förmedla en känsla snarare än en funktion. Jag gillar det tänket.

Att stå staty är förknippat med att vara betydelsefull. Vad fick dig att posera som Michelangelos David på omslaget?
– Jag har brottats lite med det där. Jag var absolut inte efter att utstråla en narcissistisk individualism, snarare en modig, stark bild med glimten i ögat utan att det blir ploj. Jag ville skapa en metafor av hur svarvat och naket men stolt det känns att bli klar med ett projekt som man jobbat med under lång tid. Att hitta sitt sound och uttryck är väldigt mycket en uttömmande, kreativ stenhuggarprocess där det gäller att plocka bort, förtydliga och definiera den musikaliska "kroppen" och infria själen i det hela.

Hur skulpterar man den perfekta poplåten?
– Jag tycker att det klassiska med poplåtar är formatet, strukturen och den musikaliska dramaturgin som gör att man lyckas berätta en historia som fångar och berör lyssnaren. En bra poplåt för mig är stringent, svarvad och ger ett fönster in i en ny värld av möjligheter och drömmar.

Du har tidigare släppt en skiva. Vad har hänt musikaliskt sett sedan dess?
– Jag har skrivit väldigt mycket nytt och känner mig mer samlad när det gäller mitt musikaliska uttryck och arbetssätt.

Du studerar idé- och lärdomshistoria. Kan man märka detta i dina texter?
– Idé och lärdomshistoria är ett intressant verktyg att förstå världen och de idéer som utformat kulturer, politik, filosofi och religion. Man inser också att det finns så mycket alternativa idéer om hur att förhålla sig till världen vilket jag försöker hitta vägar att skriva om.

Hesses Siddharta lär vara en favorit. Vad har den gett dig?
– En förståelse och lugn kring att livet är ett pågående sökande och att det kanske inte är meningen att komma fram, eller hitta en mening eller poäng. Viktigast är att sträva, vara närvarande, se andra och ge kärlek.

True Love är titeln på albumet. Vad vill du säga med den?
– Jag hade tänkt skriva om allt annat än det typiska kärleksältandet, men det blev tvärtom. Jag djupdök i mina egna erfarenheter och förväntningar tankar och idéer kring kärlek, dess funktion, biologiskt, emotionellt, historiskt, och kulturellt. Det blev inte en teoretisk uppsats men en del sipprade ut i texterna och ligger som grund för temat på plattan.

Vad är viktigt förutom kärlek?  
– Förändring känns som det nödvändiga och ostoppbara för livet i stort. Förändring och nya vägskäl är ofta något vi människor försöker undvika trots att det ofta leder mot bättre vägar som man själv inte kunnat se. Att våga möta förändringar, gå vidare ur förluster och genom trånga passager. Att våga förändra sig själv, sin uppfattning om saker och ting och stå för det inför vänner, familj och som del av samhället.
Fakta: 

Releasespelningar:

5 juni, Södra Bar, Stockholm

7 juni, Yaki-Da, Göteborg

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2014 Göteborgs Fria