Kroganställd utsatt för hatbrott av chef | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Kroganställd utsatt för hatbrott av chef

Anders blev i mars kallad för din ”äckliga bög” av sin personalchef på en krog i Göteborg. Nu driver Göteborgs rättighetscenter fallet.

Anders, som egentligen heter något annat, hade arbetat på krogen i drygt en månad när han den 22 mars blev kallad till köket av personalchefen. Efter en diskussion skrek personalchefen ”din äckliga bög” och ”bögjävel” och slog till Anders i ansiktet. Anders polisanmälde hatbrottet samma kväll och sedan dess har han inte vågat gå tillbaka till jobbet.

– Jag trodde inte sådant här kunde hända i Göteborg år 2012. Jag har hela tiden varit öppen med att jag är bög och det tänker jag fortsätta med, säger Anders.

Nu driver antidiskrimineringsbyrån Göteborgs rättighetscenter fallet och de har varit i kontakt med ägaren. Denne erkänner att ”fel saker blivit sagda” men förnekar att någon misshandel ägt rum. Göteborgs rättighetscenter påpekar att arbetsgivare enligt diskrimineringslagen är skyldiga att göra en utredning och sätta in åtgärder om det finns misstanke om trakasserier.

– Den chef som inte kan ta ansvar för detta ska inte vara arbetsgivare. Samtidigt som Hbtq-Festivalens fester och stolta parad pågår måste vi uppmärksamma att homosexuella fortfarande utsätts för våld och visa att detta är oacceptabelt, säger Erik Mägi, jurist på Göteborgs rättighetscenter.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria