Göteborgs Fria

”Regionens alla nivåer behöver lhbtq-utbildning”

Heteronormativt bemötande, okunnighet och homo- och transfobi. Det är några av de problem som lhbtq-personer möter i vården i Västra Götaland, visar en ny rapport.

42 procent av lhbtq-patienter är inte öppna med sin könsidentitet eller sexuella orientering i mötet med regionens vård. Av de som är öppna har 29 procent någon gång blivit negativt bemötta, enligt rapporten Jag ska inte behöva outa mig själv i varje samtal, som gjorts på uppdrag av Enheten för rättighetsfrågor vid Västra Götalandsregionen.

Anna Westerståhl, en av rapportförfattarna och forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättade om rapporten på onsdagen under Hbtq-festivalen.

– Hälso- och sjukvården är en arena för maktutövning, så det ger väldigt starka upplevelser när man inte blir bra bemött, säger Westerståhl.

277 lhbtq-personer har medverkat i enkäten som rapporten bygger på. Några av de negativa upplevelser som framkommer i enkäten handlar om heteronormativt bemötande, okunnighet och homo- och transfobi. Transpersoner tvingas ibland svara på frågor, för att personalen vill utbildas.

– Man förvandlas från patient till utbildare. Det är integritetskränkande.

Överfokusering på könsidentitet och sexuell orientering är också ett problem.

– Det blir fokus för vårdmötet, fast patienten sökt för något helt annat. Det är en väldigt naiv position som vissa vårdgivare intar, säger Anna Westerståhl.

När rapportförfattarna frågade de intervjupersoner som bemötts negativt om de uppfattade det som diskriminering, var det endast var tredje person som svarade ja.

– Men om man blir illa behandlad på grund av könsidentiet eller sexuell orientering så är det diskriminering, säger Westerståhl.

Rapportförfattarna föreslår nu att all personal, på alla nivåer i Västra Götalandsregionen utbildas. Men inte bara kring fakta, utan personalen bör också synliggöra och ifrågasätta sina egna reaktioner och värderingar.

– Konsekvensen av dåligt bemötande kan vara att man slutar vara öppen, att man känner sig kränkt, mår ännu sämre och undviker att söka vård igen, säger Anna Westerståhl.

Fakta: 

LHBTQ

Rapporten använder begreppet lhbtq där bokstaven L står för lesbiska med syftet att lyfta fram kvinnor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Patienter vittnar om kränkningar i vården

Förra veckan anmäldes Västra Götalandsregionen för diskriminering av en patient som är transperson. Det är ingen unik händelse. Få anmäler, men GFT har haft kontakt med flera transpersoner som vittnar om kränkningar – och som kräver att alla patienter får ett värdigt bemötande.

Göteborgs Fria

Mark agerar efter hatbrott

Efter att paret Roy och Håkan utsatts för en rad hatbrott ska nu Marks kommun bli hbt-certifierad.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu