Musiker som inte väjer för barns frågor | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Musiker som inte väjer för barns frågor

Camilla Åström är tidigare bekant som dragspelare i bland andra grupperna Kaja och Leche Burre. Nu gör hon solodebut med en barnskiva. Inspirationen tackar hon systerns frågvisa barn för.


– Musiken betyder väldigt mycket för mig. Utan att överdriva är det nog den största drivkraften i mitt liv, lusten att uttrycka mig via musiken, säger Camilla Åström.
Och uttryck för sin passion ser hon till att få. Faktum är att det är svårt att hålla reda på alla grupper som Åström ingår i. Latinrytmer i Leche Burre, klezmertongångar i Gothenburg Yiddish Orchestra, och folktoner i grupperna Kaja och Midvintervaka.
– Jag älskar musikerlivet, att finnas med i olika sammanhang, och att den ena veckan aldrig är den andra lik. Ena dagen en barnföreställning i en gympasal för 60 barn, andra dagen spelar jag för ett par tusen Valborgsfirare i Slottsskogen. Tredje dagen en begravningspelning eller en workshop på en gymnasieskola.

Aktuella barnskivan Visor för Frågvisa innebär solodebut för Camilla Åström. Trots sin gedigna erfarenhet som musiker i alla möjliga sammanhang kändes arbetet med soloskivan som "första gången", som hon uttrycker det. Tidigare har hon inte skrivit låttexter, och hon har tidigare inte stått för sången själv. Dessutom lyckades hon överraska sig själv med att spela rock för första gången.
– Det blev väldigt många olika musikstilar i Visor för frågvisa, bland andra några lite rockigare låtar, vilket jag aldrig pysslat med innan. Så på många sätt blev Visor för frågvisa att bryta ny mark för mig.

Det var på våren 2010 som tankarna på en barnskiva tog fart. Camilla Åström hörde Jojje Wadenius spela låtar från Goddá Goddá-plattan på en spelning i Uddevalla.  
–Det är så väldigt fina låtar, och publiken som i det här fallet främst bestod av tonåringar älskade dem också och kunde alla texter. Där någonstans såddes fröet, jag blev inspirerad och idén växte fram, framför allt började det dyka upp låtar i huvudet som ville bli till.

Under den här tiden bodde Camilla i Uddevalla och arbetade som lärare. Under raster drogs hon till pianot i klassrummet där flera av låtidéerna och utvecklades. En viktig inspirationskälla för Åström kom från hennes systerdöttrar. Umgänget med dem gav henne många uppslag till låtar.
– De frågor, funderingar och situationer som uppstod i deras liv gav mig idéerna och jag förvånades ibland över vilka djupa saker som kom fram i samtal med dem. Men också mycket humoristiska och vardagsnära grejer.

Hon berättar att  ville försöka fånga och skildra humorn och storheten i barnens tankar och ageranden, ofta med en livsfilosofisk underton, och utan pekpinnar.
– Jag är väldigt lojal med barnen i texterna, det är deras perspektiv som är i fokus och det är dem jag tar parti för. I verkligheten var det naturligtvis så att jag var den vuxne som tjatade och försökte uppfostra. Men låtarna som kom var mitt sätt att visa lojalitet och förståelse för dem och deras liv. Och självklart blev jag också påmind om min egen barndom och saker som också var viktiga för mig.
Resultatet blev en platta fylld av låtar som handlar om allt ifrån att bli stor, om att vara stolt över den man är, om att gå vilse, och det perfekta födelsedagskalaset, om läskiga monster och om den stora lyckan i att bli gungad riktigt högt.

Hennes engagemang i flertalet grupper ger en fullbokad kalender. En rolig bokning som Åström ser fram emot är Sunfest world music festival i Kanada. De som vill höra låtarna från Visor för Frågvisa live får vänta tills det är dags för Kulturkalaset.
Att spela för barn innebär en entusiastisk publik, men annars tycker hon att skillnaderna mellan att spela för vuxna och barn inte är så stora.
–  I båda fallen handlar det om att försöka fånga människors uppmärksamhet, att beröra dem, göra dem glada, få dem att känna igen sig, känna och tänka olika saker, säger Camilla Åström.

Fakta: 

<h2><strong>Camilla Åström</strong><br><strong>Ålder: </strong>31<br><strong>Yrke: </strong>Musiker, låtskrivare, dragspelerska, språk- och musikpedagog.<br><strong>Aktuell med: </strong>Visor för frågvisa<br><strong>Inspireras av: </strong>Människor i min omgivning. <br><strong>Kommande spelningar:</strong> Lördag30 maj Leche Burre, Internationella spelmansstämman, Konstepidemin.<br>Söndag 19 augusti. Visor för frågvisa, Kulturkalaset</h2>

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2018 Göteborgs Fria