Hbtq-festivalen: ”Vi vänder oss inte bara till de redan frälsta” | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Hbtq-festivalen: ”Vi vänder oss inte bara till de redan frälsta”

Att Folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet nekades medverkan under förra veckans Uppsala Pride väckte stark uppståndelse. Bland annat hoppade Miljöpartiet och RFSU av i protest och FP ordnade sin egen prideparad istället. Uppsala Pride motiverade sitt beslut med att de är en antikapitalistisk, intersektionell och queerfeministisk organisation som ser faror med att avpolitisera hbtq-frågor.

Vad tycker du om Uppsala Prides beslut att porta FP?

– Det stämmer inte överens med vår värdegrund*, men det är svårt att ställa sig till doms över en annan festival. Hade en organisation motarbetat festivalen eller stått långt från festivalens syfte hade de inte fått vara med i Hbtq-Festivalen heller, säger Tasso Stafilidis.

Vilka organisationer eller partier skulle ni inte samarbeta med?

– Det finns säkert en rad nazistiska och främlingsfientliga som på olika sätt motarbetar allas lika värde.

Skulle Sverigedemokraterna få vara med?

– Det skulle inte vara möjligt, de kan knappast ställa sig bakom vår värdegrund, som tar avstånd från all form av diskriminering och förtryck. Jag kan inte se hur Sverigedemokraterna jobbar antirasistiskt.

Hur väljer ni ut vilka som får hålla programpunkter?

– Det som skiljer oss från andra festivaler är att vi inte har något programråd som väljer ut programpunkter, utan alla som inte bryter mot vår värdegrund får hålla sin punkt.

Är det någon som har fått avslag för att de inte lever upp till er värdegrund?

– Nej. Vi har haft två-tre punkter per år som vi har kollat upp extra noga, men det har inte visat sig vara några problem.

Förra året höll Migrationsverket en programpunkt under Hbtq-festivalen. Då mötte myndigheten kritik från åhörarna gällande bristfälliga landrapporter som riskerar att leda till att hotade ¿hbtq-personer avvisas. På plats var också ett lesbiskt par från Vitryssland som stod under avvisningshot. Under seminariet sa Migrationsverkets anställda att de samarbetar med RFSL, vilket besvarades av RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund med att organisationen visserligen ger myndigheten hbt-utbildning men att RFSL inte accepterar att kalla det för samarbete och att RFSL brutit kontakterna med myndigheten på politisk nivå. Seminariet avslutades när flera åhörare reste sig upp med en banderoll med texten ”Stoppa deportationerna” och sa att ”vi kan inte acceptera er närvaro här, vi utvisar er”.

I år har Migrationsverket inte anmält någon programpunkt, men skulle de vara välkomna igen?

– Hade de velat vara med hade de fått det. De personerna från Migrationsverket som höll programpunkten är de som vill förändra myndigheten. Det som hände förra året var olyckligt, vill man förändra något ska man ge sig på de ansvariga, inte enskilda tjänstemän, säger Tasso Stafilidis.

Är inte alla ansvariga för sina handlingar?

– Jo, men i ett demokratiskt samhälle måste man ställa sig bakom de regelverk och lagar som finns. Vill man inte det får man engagera sig politiskt och försöka förändra.

Uppsala Pride nekade Folkpartiet deltagande, med hänvisning till att det är ett regeringsparti som medverkar till dagens asylsystem, på grund av vilket hbtq-personer kan avvisas. Hur ser du på det?

– I så fall gör alla regeringspartier det. Vår festival här i Göteborg är till för att förändra attityder, vi vänder oss inte bara till de redan frälsta. Vi arbetar med detta under hela året, genom att kompetensutveckla och hbt-utbilda våra samarbetspartners.

Varför anses inte SD leva upp till er värdegrund, men däremot KD – som ju tidigare varit för tvångssteriliseringar vid könskorrigering. Det var ju i år som de beslutade att de vill avskaffa tvångssteriliseringarna, varför var KD välkomna förra året?

– Du ställer en fråga som är av politisk karaktär och eftersom jag råkar vara väl bevandrad i hur de olika politiska partierna agerat vet jag att förra året var det inte många partier som ville avskaffa tvångssteriliseringen. Vi vill vara en öppen festival för att förändra attityder hos de som är negativt inställda. Vi ställer krav på att man ska ställa sig bakom vår värdegrund.

* Utrag ur Hbtq-festivalens värdegrund: Tar avstånd från all form av diskriminering och förtryck utifrån exempelvis etnicitet, sexualitet, trosuppfattning eller social tillhörighet. Är öppen för alla som delar ovanstående värderingar.

Fakta: 

Sagt om Uppsala Pride

”Det är pinsamt att en festival som säger sig förespråka öppenhet och tolerans väljer bort deltagare på grund av deras övriga ståndpunkter. Det viktiga för Uppsala Pride borde vara att striden för hbtq-personers rättigheter stöds av så många som möjligt, inte att främja socialism och antikapitalism.”

Tove Henriksson, LUF-ordförande i Uppsala Län

”Om inte alla partier är välkomna så ställer vi inte upp.”

Maria Gardfjell (MP)

”Det är farligt att avpolitisera hbtq-frågor. Då har man till slut en helg med ballonger där man låtsas att vi får leva som vi vill bara för att återgå till förtrycket. Vi förde en lång diskussion om det här innan beslutet togs, och eftersom vi är en antikapitalistisk, intersektionell och queerfeministisk organisation står vi för det.”

Anna Brittesland, arrangör Uppsala Pride (UNT 16/5)

Rekommenderade artiklar

”Cp-dockan ska skapa debatt om fördomsfull snällhet”

Överdriven hänsyn och fördomsfull snällhet är något som personer med funktionsnedsättningar¿ ofta utsätts för. Därför har Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL, nu skapat Cp-dockan Gil, som ska skapa debatt om attityder.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria