Marschen trötta på politikernas tomma ord | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Marschen trötta på politikernas tomma ord

Redan 2010 föreslog en statlig utredning att otillgänglighet skulle klassas som diskriminering. Trots det finns fortfarande inget lagförslag. I protest mot det genomförs i morgon, lördag, den årliga Marschen för tillgänglighet – där partierna i år är förbjudna att avslutningstala.

På 21 olika orter i Sverige marscheras det i morgon, lördag, för tillgänglighet och i protest mot att diskrimineringslagen ännu inte gjorts om. Den statliga utredningen Bortom fagert tal blev klar 2010, med slutsatsen att det ska införas en ny bestämmelse i diskrimineringslagen om förbud mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet. Den 19 november 2010 gick remisstiden ut, men regeringen har ännu inte lagt fram något lagförslag.

– Det är under all kritik att utredningen legat på regeringens bord sedan 2010 och att ingenting händer. I riksdagen finns en majoritet för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering, men Moderaterna stoppar det, säger Pernilla Stefansson, som arrangerar marschen i Göteborg.

Margareta B Kjellin är ansvarig för funktionshinderpolitik i Moderaternas riksdagsgrupp.

Vill Moderaterna inte att otillgänglighet ska skrivas in i diskrimineringslagen?

– Vi måste undersöka förslagen i utredningen. Det väsentliga är inte lagstiftningen, utan att samhället blir tillgängligt, säger Margareta B Kjellin.

Utredningen blev klar 2010, varför händer inget?

– Vi måste se till de olika delarna och konsekvenserna. Det handlar om många miljarder kronor för ombyggnationer och kommer ta sin tid. Alla lagförslag måste finansieras.

Pernilla Stefansson menar att en lag skulle göra stor skillnad genom att tvinga fram tillgänglighetsanpassningar, vilket skulle förändra livet för många.

– Folk med både fysisk och psykisk funktionsnedsättning skulle få tillgång till samhället på ett helt annat sätt. Vi vill ha tillgång till information, offentliga byggnader, gator och torg precis som alla andra. Det är en diskriminering och kränkande att tvingas ta omvägar, säger PernillaStefansson.

Tidigare har partier fått tala vid marschens avslutning på Götaplatsen, men i år har arrangörerna i Göteborg beslutat att inte ha några partipolitiska talare.

– Partierna har bjudits in för att gå med i demonstrationen, och det kommer alla partierna att göra, men vi har valt att inte ha några partipolitiska talare. De kommer fina ord ur deras munnar om att de håller med oss, men sedan händer ingenting. Vi har tröttnat på det och tar över själva och berättar hur verkligheten ser ut, säger Pernilla Stefansson.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2020 Göteborgs Fria