Tillståndet i Svärje | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Tillståndet i Svärje

Hur står det till med Sverige? Lasse Franck ger oss en bild av en nation som är långt från folkhemsidealen på sin rykande färska solodebut Lilla Svärje.

Du låter upprörd över sakernas tillstånd på din nya skiva? Vad
irriterar dig mest i vårt underbara Sverige?

– Det är svårt att välja ett enda irritationsmoment i den konstant krympande nationen. Men det måste nog ändå vara att den nuvarande ledningen i landet försöker förminska också dess invånare. Genom att lura oss att bli individualister och att vårt värde som samhällsmedborgare uteslutande fastställs genom lönearbete; genom att försöka avlägsna ett så grundläggande mänskligt karaktärsdrag som empatin, genom att ta ifrån oss det kollektiva, det som mer än någonting annat berikar livet - det vi åstadkommer tillsammans och gör för varandra; genom att förvandla oss från "human beings" till "human doings".

Du går hårt åt konsensussamhället i Sociala sammanhang, första
singeln från skivan. Du skriver på din webbsida att du vill att den
ska fungera som ett välkommet avbrott i den svenska popslentrianen.
Göteborg brukar annars beskrivas som staden där det händer saker på
musikscenen. Håller du inte med?

– Jo. Jag tycker själv att Sociala sammanhang är en låt som sticker ut, men den är naturligtvis långt ifrån den enda. Och visst är Göteborg en stad där det görs grymt mycket bra musik - även om stora delar aldrig når musikscenen, eftersom scenerna är för få. Umeå verkar vara en annan vital musikstad.


En textrad i låten säger att du blev "Den konstiga killen". Är det så
du känner dig?

– Inte konstant, dessbättre. Men ibland, i vissa sammanhang - där man kanske inte är så hemmastadd, känns det som att omgivningen tycker det. Jag går med jämna mellanrum över gränser till privata sfärer, tror jag, och hamnar därmed på ställen där jag kanske inte borde vara. Men som är väldigt spännande...

Det solidariska samhället är i fokus i låten Nu börjar det
roliga. Är texten en reaktion på Carema-skandalen?

– Nej, texten skrevs innan den briserade. Det pratades en hel del om pensionärer i valrörelsen och jag kom på att jag aldrig skrivit något som handlar om dem. Det kändes rätt magstarkt att tala om satsningar för pensionärer samtidigt som man förvandlade hela pensionssystemet till ett bingospel. Och redan då lämnade delar av äldrevården en del övrigt att önska. Sedan dess har det blivit etter värre, vinstintressen har fått växa och frodas, gamla människor betraktas som förbrukade (de jobbar ju inte, är inga human doings) och låten passar skrämmande nog bättre som samhällskommentar idag än när den ursprungligen gjordes.


Texterna är välskrivna och prickar ofta rätt när det kommer till att
beskriva samhällsklimatet. Är popmusik ett bra sätt att föra ut ett
budskap?

– Popmusik är ett bra sätt. Av många. Nästan alla sätt är bra. I alla fall om budskapet också är det. Men jag vill också betona att plattan rymmer mer än politik och att man förhoppningsvis kan hitta något man tycker om även om man inte är ute efter politiska texter, eller om man inte håller med om innehållet i dem. Här finns sånger som handlar om gud, livet, döden och kärleken.

Det är inte bara musik för dig. Vi har hört att du är en hejare på
boule, stämmer det?

– Nja, det finns många som är väldigt mycket bättre. Men jag är inte dålig. Passar nog rätt bra i division 2, där mitt lag spelar.

Fakta: 

Lasse Franck live:

Releasefest för nya skivan på Pustervik den 22/5

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2018 Göteborgs Fria