Göteborgs Fria

Så odlar du kryddor, bladväxter och tomat

För dig som vill odla i lägenheten, på balkongen eller i trägårdslandet kan det vara bra med grönsaker som passar för små odlingsytor. Sofia Hultqvist ger dig tips om olika grödor, och råd som underlättar odlandet.

Kryddor

Det som ger mest smak på en liten yta är kryddväxter. De flesta kan odlas både ute och inne, även om basilikan blir godare i köksfönstret än om den behöver härdas i regn och vind.

Det går att få kryddväxter från mataffärer att överleva, men de är uppdrivna i ett högt tempo och är veka och så är det roligare att så direkt från frö. Att se livskraften i de första skotten ger så mycket mer glädje än trötta butiksplantors försök till överlevnad. Kryddväxter kräver relativt små krukor för att trivas, men ju mer jord de har desto större kan plantorna bli.

Ettåriga och tvååriga örter, som till exempel alla sorters basilika, persilja och koriander går utmärkt att plantera från frön.

De fleråriga örterna mynta, timjan, rosmarin och gräslök tar längre tid att driva upp från frö, det är enklare att få tag i en planta av någon som vill dela med sig eller köpa en. De fleråriga vill helst ha mager och sandig jord medan de ettåriga kräver mer näring. Mynta och gräslök börjar lätt växa som ogräs i landen året efter medan rosmarin och timjan kräver att få bo inomhus under vintern för att överleva. Det finns många fler kryddväxter som går utmärkt att odla än vad som tas upp här.

Ta de största bladen när du skördar, nyper du av hela plantan kan de få svårt att återhämta sig. Spara kryddor gör du exempelvis genom att frysa in bladen hela eller lägga in dem i olja.

 

Sallad och andra blad

Att odla bladväxter ger mycket lön för mödan, dels är de så mycket godare nyskördade och dels kommer det nya allt eftersom. Att plocka in blandade blad till en sallad varje dag under sommaren är lyxigt. Odlar du i krukor, välj sådana med en stor yta. Djupet behöver inte vara mer än 20–25 cm. Titta på fröpåsarna hur stor yta plantan behöver.

Bladväxter går bra att så från frön utomhus när värmen börjar komma, men har du bråttom kan du tjuvstarta inomhus. Det kan även vara en idé att så nya frön inomhus när plantorna ute vuxit sig stora, så är det bara att byta ut plantan när den börjar bli gammal och trött. Bladväxter kräver inte mycket näring och planterar du i planteringsjord behöver den inte gödslas, men vill du skörda under en lång tid är det bra att hälla på gräsklipp, nässelvatten eller någon annan gödning fram mot sommaren.

Av alla salladssorter är plocksallad att rekommendera för stadsodlaren, de bildar inga huvuden men går istället utmärkt att skörda allt eftersom och ger nya blad. Det finns många sorter, läs i fröbeskrivningarna och välj det som faller dig i smaken. Trögblommande sorter är att föredra för nybörjaren.

Ruccola eller senapskål går fint att odla på samma sätt som sallad. Det är en växt som kan växa hur bra som helst eller gå i blom direkt om den inte trivs. Om den börjar bli tanig och se ut att gå i blom ska du skörda av allt med rötterna och sätt nya frön. Ruccolan gillar inte att bli för torr och kan lätt börja blomma mitt under högsommaren. Därför är det bättre att så tidigt i maj eller i slutet av juli.

Spenat och mangold används på samma sätt. Spenat är väldigt snabbväxande men har även lätt för att gå i blom, då rekommenderas mangold som går att skörda regelbundet under långa perioder. Det finns fantastisk vackra mangoldsorter i många färger som är lika lättodlade som de helgröna sorterna.

Grönkål är den mest lättodlade kålen, som inte är så angripen av skadedjur som andra sorter. Grönkålen har även den fördelen att den kan plockas under hela sommaren, hösten och fram till vintern. Det hävdas att den blir som godast efter att frosten kommit. Vitkål, rödkål, brysselkål och andra huvudbildande sorter kräver större yta och är kinkigare. All kål gillar mycket näring för att växa till sig ordentligt.

Sallad är svårt att spara men spenat, grönkål och mangold går utmärkt att förvälla och frysa in. Sniglarna är det största hotet mot dina blad, den bästa återgärden är att plocka bort dem för hand.

 

Tomater

Tomater gillar både sol och näring. Om du inte har växthus eller inglasad balkong är det bra att hitta ett soligt och vindstilla läge ute. Att odla tomater inomhus är inte att rekommendera då bladmassan ger en väl hög luftfuktighet.

För att odla tomater behöver du ett odlingskärl som rymmer minst tio liter, men gärna mer. Det går även bra att odla direkt i jorden eller i en odlingsbänk. Att odla i krukor kräver tätare vattning och påfyllnad av näring under säsongen, krukor håller inte lika mycket vatten som marken gör.

Välj en sort som mognar tidigt och klarar av att växa på friland i våra bräddgrader. Småtomater ger mest lön för mödan då det blir sagolikt goda. Hinner alla inte mogna är gröna tomater gott i matlagning. Tomater behöver försås inomhus.

Se till att jorden är väl gödslad när du planterar ut plantorna. När de börjar växa till sig måste du ”tjuva” dem (gäller ej busktomater) genom att knipsa bort de små skotten som växer i grenklykorna. Gödsla gärna med färskt gräsklipp under säsongen, eller tillför annan näring med några veckors mellanrum speciellt om plantorna börjar bli gula i bladen. Stötta upp plantorna med ett ordentligt stöd, bind inte för hårt då kan du skada plantan.

Hinner inte alla tomater mogna på hösten innan det blir risk för frost, ta in tomaterna och låt dem mogna i fönstret. Eller ät dem gröna, de är väldigt goda som grönsak i matlagning, till exempel stekta med vitlök.

Om du mot förmodan inte lyckas äta upp dem, koka upp dem, krossa och frys in. Mycket godare än de som köps på burk.

Fakta: 

VERKTYGSLÅDAN är din antikonsumentsida där du får och ger tips. Har du något du vill tipsa om eller något som du vill veta mer om? Mejla goteborg(snabel-a)fria.nu och skriv Verktygslådan i ämnesraden.

Odla med Verkygslådan Del 3: Kryddor, bladväxter och tomat

Tidigare delar:

Del 1: Så stadsodlar du i lägenheten

Del 2: Skapa ditt eget stadsjordbruk

Kommande delar:

Del 4: Odla din egen middag

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skapa ditt eget stadsjordbruk

Verktygslådan

Att kunna plocka sina egna ekologiska grönsaker utanför dörren är lätt och möjligt även för dig bor mitt i stan. Sofia Hultqvist guidar dig till hur du skapar ett litet jordbruk i city.

Göteborgs Fria

Så stadsodlar du i lägenheten

Verktygslådan

Det går att odla en hel del även om du bor i lägenhet. I serien Odla med Verktygslådan tar GFT: stadsodlingsexpert Sofia Hultqvist upp grunderna i odling och visar på grönsaker som passar för små odlingsytor. I dag fokuserar vi på odling i köksfönster, på balkongen och små ytor utanför huset. Och så får du tips om hur du driver upp sticklingar.

Göteborgs Fria

Tips inför cykelsemestern

Verktygslådan

Vill du resa på ett billigt, miljövänligt och hälsosamt sätt? Då är cykelsemestern ett tips. Vi guidar dig till en lyckad resa.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu