Göteborgs Fria

Klädotek öppnar i Göteborg

I dag slår Klädoteket Göteborg upp portarna och erbjuder därmed en chans för göteborgarna att variera sin klädstil utan att behöva köpa nytt. Som ett led i ett miljö- och hållbarhetstänk lånar de ut kläder istället för att sälja dem. Tanken är ett bibliotek med kläder.

När GFT hälsar på i den lilla lokalen på Cederbourgsgatan pågår förberedelserna för fullt. Inför öppnandet ska kläderna strykas, katalogiseras och få märkeslapparna avsprättade.

– Vi vill inte göra skillnad på kläder och kläder, förklarar Lisa Larsson sprättningen.Hon är en av de åtta eldsjälar som står bakom initiativet, en låneverksamhet för kläder. Klädotekets principer grundar sig i ett värnande om miljön och de negativa effekter konsumtion har på vår planet.

– Det handlar om hållbarhet, demokrati och miljö på individuell nivå. Vad gör jag i min vardag? Vi är på väg att gå under om vi inte förändrar våra livsvanor och ökar vår medvetenhet om miljön, säger Lisa Larsson.

Förebilden finns framförallt i Malmö, men även i Stockholm och Umeå finns det liknande koncept. Lisa Larsson berättar att när hon stötte på Klädoteket i Malmö hade hon redan lekt med tanken på någon sorts bytesverksamhet med kläder.

– Men konceptet med att låna var mycket bättre, säger hon. När jag såg det i Malmö tänkte jag att det där måste vi ha i Göteborg och vi var några som började arbeta med det i höstas.

Sedan dess har de anordnat insamlingsdagar, bland annat i samarbete med Naturskyddsföreningen, och responsen har mestadels varit positiv. Det ligger i tiden att vara en medveten konsument och kan Klädoteket uppmuntra till ett utvidgat miljötänkande är de tacksamma.

– Hur många är vi inte som har en massa kläder som ligger och skräpar där hemma? Det är ju bara att börja dela med sig, säger Lisa Larsson.Det är idel positiva aspekter med Klädoteket, på det globala planet men även på ett personligt, menar hon och Johanna Lautrup instämmer.

– Jag älskar att ha klänningar till exempel, säger hon. Och jag har massor hemma men hinner inte använda alla. Då är det ju mycket bättre att lämna in dem här så att andra kan använda dem.

Basen för verksamheten är ganska enkel, en medlem kan låna med sig högst fem plagg i tre veckor och därefter förnya lånet högst två gånger med två veckor åt gången. Kläderna lämnas tillbaka tvättade. De kläder som tillhandahålls är båda utlånade och skänkta och under föreningens insamlingsdagar har det kommit in en hel del.

De tänkta kunderna är både män och kvinnor i alla åldrar, dock blir det inga barnkläder eftersom det redan finns några bytesställen för barnkläder i stan.De som är engagerade i Klädoteket gör allt arbete med det på sin fritid. I vardagen gör de allt från att arbeta inom vården till att studera till socionom och på konstskola. Det som förenar dem är viljan att göra något fruktbart, men även ett intresse för kläder.

– Jag har alltid velat hålla på med kläder på något sätt, och att kombinera det med att göra något för miljön är perfekt, säger Johanna Lautrup. 

Fakta: 

<h2><STRONG>Låneregler</STRONG></h2>
<P><SPAN>För att få tillgång till lånegarderoben måste du vara låntagare i Klädoteket Göteborg. Det kostar 150kr för 3&nbsp;månader, därefter förnyar du ditt medlemskap. Du får låna upp till 5 plagg i 3 veckor, du kan givetvis låna om dina plagg.</SPAN></P>

Annons

Rekommenderade artiklar

Jämställdhet och kärlek på ny indiefestival

En heldagsfestival där besökarna ges chansen att ta del av ny musik, men samtidigt en chans för nya band att knyta kontaket och träffa branschfolk. Och som satsar speciellt på kvinnliga musiker. Det är endagsfestivalen Indie, Hopp & Kärlek.

Peppig reggae med budskap

Pepp. Det är ett ord som ofta återkommer i ett samtal med Serengeti. Med texter om att vara sann mot sig själv och ett budskap om rättvisa och jämlikhet är göteborgska reggaegruppen snart aktuella med album nummer två.

© 2014 Göteborgs Fria