Skapa ditt eget stadsjordbruk | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Skapa ditt eget stadsjordbruk

Att kunna plocka sina egna ekologiska grönsaker utanför dörren är lätt och möjligt även för dig bor mitt i stan. Sofia Hultqvist guidar dig till hur du skapar ett litet jordbruk i city.

Stadsodla – en pallkrage eller utveckla rabatten

Förra veckan tipsade vi om hur du stadsodlar i lägenheten, men vill du kunna laga nyskördade middagar behövs en lite större odling. Bor du mitt i stan finns det flera alternativ. Kanske finns det en rabatt i närheten som saknar kärlek? Kolla med fastighetsägaren om du får ta över den och odla grönsaker. Kommunen låter ofta mark som de äger skötas om av närboende.

Bor du i närheten av folks privata trädgårdar? Åk runt och titta, kanske har du en granne som skulle tycka det vore fantastiskt om du vill ta över en del av trädgården och göra om den till en prunkande köksträdgård. Ni kan ju dela på skörden.

Ett annat sätt är att bygga en egen odlingsbänk. Leta upp en solig plats som inte utnyttjas, gärna i närheten av en vattenkran. Fråga gärna bostadsbolaget om du får använda ytan, många är väldigt positiva till den sortens initiativ och hjälper till. Jag har fått både jord och pallkragar av mitt allmännyttiga bostadsolag och det vet jag fler som har fått. Är det gräsmatta under kan du gräva ut några decimeter under odlingsbänken och byta ut jorden, är det asfalt eller likande under behövs det en botten av exempelvis plast så inte jord och vatten rinner ut direkt. Glöm inte göra hål i plasten.

Här kan du odla det mesta som kan växa ute på våra bräddgrader. Relativt lätta växter är: bondbönor, sockerärtor, purpurbönor, squash, pumpa, mangold, spenat, persilja, koriander, gräslök, tomat, rabarber, plocksallat, morötter, rödbetor, krasse, ringblommor, rosenbönor och grönkål.

För att bygga en odlingsbänk behöver du: 

• Virke att bygga med alternativt pallkragar. Pallkragar går att köpa begagnade, jag har fått köpa av min närmsta servicebutik som får dem när de beställer varor. Men det finns även firmor som specialiserat sig på återanvändning av pallkragar, där går det att få tag i olika storlekar. Är det jord under din konstruktion räcker det med två kragar på varandra för att kunna odla det mesta, annars kan det vara bra med tre om du vill odla rotfrukter och stora tomatplantor. Bygger du själv är en höjd mellan 40-60 cm att rekommendera.

• Jord och gödsel.

• Frön och sticklingar.

• En bra vattenkanna eller vattenslang.

Så gör du: 

• Planera vad du vill odla. Har du flera pallkragar är det en bra ide att göra en växtföljd så att du inte odlar samma typ av gröda i samma jord flera år i rad. Flytta runt dem eller odla olika växtgrupper olika år, det skyddar mot sjukdomar. Tänk också på att höga växter lätt skuggar låga växter. Sätt gärna blommor bland grönsakerna för att locka dit insekter.

• Det finns fina ekologiska fröer att beställa från nätet, är du en ovan odlare så ta sorter som ”mognar tidigt”, ”ger en enorm skörd” och ”inte har problem med skadedjur eller sjukdomar”. Har du en liten yta – odla gärna snabbväxande grönsaker som rädisor och spenat mellan långsammare växter som rotfrukter och grönkål för att maximera ytan.

• Placera pallkragarna på varandra där du vill ha dem. Målade i glada färger kan de bli riktigt snygga.

• En pallkrage-odling kräver en hel del jord första året, fyll gärna botten med växtmaterial och lägg finare planteringsjord ovanpå. Glöm inte att gödsla, de flesta hästgårdar ger bort gratis gödsel. Se till att det har legat i minst ett år annars är det för starkt. Hur mycket gödsel beror på vad du vill odla.

• Fiberduk eller gamla fönster håller uppe värmen på våren.

• Låt gärna växtdelar ligga kvar i odlingen så slipper du bygga en kompost, de förmultnar och ger näring på plats.Plocka däremot bort ogräs som har blommat och sådant som har långa rötter som är svåra att få upp. De kan nämligen komma till liv igen om de ligger ovanpå jorden.


Stadsodla med andra – gå med i en odlarförening

Det finns olika typer av odlingsområden och föreningar som odlar i staden eller nära staden.

Här är tre typer:

Koloniområde. I många koloniområden finns det odlingslotter som går att arrendera för en billig penning, cirka 500 kronor per år. Då sköter du om din egen lott och hjälper till med vissa övergripande uppgifter på området. Det är ofta kö till dem, men inte alltid. Föreningarna som har områdena hittar du via Serviceguiden på Göteborgs Stad hemsida.

Tillsammansodlingen. En gemensam odling i Mölndal där alla medlemmar hjälps åt att sköta den stora grönsaksodlingen. Som medlem förväntas du jobba minst ett par gånger i månaden och får då ta hem grönsaker till husbehov. De ordnar även kurser, studiecirklar och föreläsningar för den som vill lära sig mer. På arbetsdagarna som är flera gånger i veckan finns det folk ute som kan hjälpa till och berätta mer. Det är öppet för alla som vill vara medlemmar och är ingen kö. Läs mer på tillsammansodlingen.se.

Bostadsnära odlingar. Det finns redan några i Göteborg och fler är på gång. De kan vara allt från en större rabatt som en liten förening odlar grönsaker i, odlingar i pallkragar och jutesäckar på en industritomt eller som små koloniområden mitt i bostadsområdena. Stadsjord i Högsbo är ett av de större områdena, som du hittar på stadsjord.blogspot.se. Gå runt och titta i ditt område så kanske du upptäcker något, sök på nätet eller fråga via de sociala medierna.


Dra igång en ny stadsodling

Hittar du ingen stadsodling nära dig går det att starta en egen. Kolla med folk omkring dig, sätt upp lite lappar, fråga i andra kanaler till exempel via Stadsjord och Tillsammansodlingen, så att ni blir några stycken.

Gå runt i området och se vad det finns för mark som vore lämplig. Kolla vem som äger den, fråga om ni får starta en odling. Park- och naturförvaltningen skriver gärna avtal med en odlarförening som får låna marken mot att den sköts snyggt och att det är öppet för allmänheten.

Ta reda på om det är gifter i marken, det gör du genom att fråga kommunen. Är det dålig jord – odla i pallkragar eller gör en större investering och byt ut jorden. Se även till att det finns tillgång till vatten i närheten, det brukar gå att hyra in sig på räddningstjänstens vattenposter.

Behöver ni pengar eller stöd har Göteborgs kommun pengar riktade till stadsodling, se mer på www.stadsnaraodling.se

Fakta: 

VERKTYGSLÅDAN är din antikonsumentsida där du får och ger tips. Har du något du vill tipsa om eller något som du vill veta mer om? Mejla goteborg(snabel-a)fria.nu och skriv Verktygslådan i ämnesraden.

Odla med Verkygslådan Del 2: Stadsjordbruk

Tidigare delar:

Så stadsodlar du i lägenheten

Kommande delar:

Del 3: Så odlar du kryddor, bladväxter och tomater 

Del 4: Odla din egen middag

Rekommenderade artiklar

Så odlar du kryddor, bladväxter och tomat

Verktygslådan

För dig som vill odla i lägenheten, på balkongen eller i trägårdslandet kan det vara bra med grönsaker som passar för små odlingsytor. Sofia Hultqvist ger dig tips om olika grödor, och råd som underlättar odlandet.

Så stadsodlar du i lägenheten

Verktygslådan

Det går att odla en hel del även om du bor i lägenhet. I serien Odla med Verktygslådan tar GFT: stadsodlingsexpert Sofia Hultqvist upp grunderna i odling och visar på grönsaker som passar för små odlingsytor. I dag fokuserar vi på odling i köksfönster, på balkongen och små ytor utanför huset. Och så får du tips om hur du driver upp sticklingar.

Tips inför cykelsemestern

Verktygslådan

Vill du resa på ett billigt, miljövänligt och hälsosamt sätt? Då är cykelsemestern ett tips. Vi guidar dig till en lyckad resa.

© 2020 Göteborgs Fria