Göteborgs Fria

Mixgården protesterar mot nedskärningar

3,7 miljoner ska Angereds kultur- och fritdssektor bantas med. Det kommer bland annat drabba fritidsgården Mixgården. Personal och ungdomar därifrån kommer därför delta i demonstrationen Förortsmarschen i dag, torsdag.

Det är onsdag eftermiddag och utvaldagruppen, Mixgårdens gårdsråd, har möte, där en kommande studieresa till riksdagen diskuteras. 

– Vi har nu fått tillräckligt med pengar för att kunna göra resan, men inte pengar för andra saker, säger Lina Renholm Nyby, som jobbar på fritidsgården. 

Ett sparbeting om 3,7 miljoner kronor ligger på Angereds kultur- och fritidssektor, varav mellan 500 000-600 000 kronor kommer tas från fritidsgårdarnas budgetar. Mixgården har fått i uppdrag att själva komma med förslag på hur besparingarna kan göras. Det de kommer att behöva dra in på är bland annat det årliga lägret för de som ska börja årskurs sju och på personal. 

– Vi kommer inte behöva stänga i sommar, men eftersom vi inte kommer att ha några vikarier och har en policy om att minst tre personer måste jobba samtidigt blir vi väldigt utsatta om någon blir sjuk, säger Norberto Cornaglia, fritidsledare.

– Vi accepterar inte att de sparar mer pengar på gårdarna, det är samma sak varje år att vi inte vet om vi får tillräckligt med pengar.

Utvaldagruppens Samir Osmanovic, Barzan Abdulrahma, Yila Rasouli och Maryam Åregård är alla mycket kritiska till nedskärningarna. De har besökt fritidsgården sedan årskurs sex och går nu i gymnasiet respektive årskurs nio.

– Det här är vårt andra hem, här känner man sig trygg, säger Yila Rasouli.

– Vi är som syskon, säger Barzan Abdulrahman, som pekar på läxläsningen som en viktig del av fritidsgårdens verksamhet.

– Vissa kan inte få någon hjälp hemma, vem skulle hjälpa dem om de inte kunde komma hit?

– Om inte Mixgården fanns skulle det vara katastrof, säger Yila Rasouli.

Maryam Åregård instämmer.

– Många skulle hamna snett, och börja bränna bilar. När Mixgården är stängt har man ingenstans att ta vägen, säger hon.

– Jag skulle vilja att det var öppet även på helgerna, säger Barzan Abdulrahman.

Såväl personal som ungdomar från Mixgården kommer delta i Förortsmarschen, en demonstration som ska gå från Hammarkulletorget till kommunfullmäktige på Gustav Adolfs torg i dag, torsdag. Initiativet till marschen har växt fram ur skolkampanjen, som kämpar mot omorganiseringen av Angereds skolor. 

– Nu breddas kampanjen då många andra invånare sluter upp för upprustning av förorten, säger Johannes Lundberg, en av samordnarna för föräldragrupperna. 

– Den spontana känslan är att nu får det vara nog, vi får hela tiden stå på tå för att stå upp för den verksamhet som finns. Vi vill ha mer resurser, inte mindre. 

Enligt Johannes Lundberg är ett vanligt svar från stadsdelspolitikerna att det inte finns några pengar.

– De säger att det är kommunpolitikernas ansvar, så nu flyttar förorten in.

Hasse Ohlson är sektorchef för kultur och fritid i Angered. Han berättar att de exakta nedskärningarna ännu inte är klara.

– Vi håller just nu på med en process för att utreda hur det påverkar fritidsgårdarnas öppettider konkret, och vilken finansiering som behöver komma till. Nämnden vill att konsekvenserna endast ska bli marginella gällande öppettider, säger Hasse Ohlson.

Kan konsekvenserna bli marginella, att ha 3,7 miljoner kronor mindre märks väl?

– Självklart gör det det. Vi har en begränsad summa pengar totalt i förvaltningen och vi har prioriterat sektor utbildning för att hålla den så skadelös som möjligt inför budget 2012. Därför måste vi göra åtgärder i andra sektorer för att hålla budgeten, säger Hasse Ohlson.

Personalen på Mixgården får inte delta i demonstrationen, för att de måste visa lojalitet med arbetsgivaren. Men de kommer ändå delta, genom att ta ut en extra lång lunch.

– Vi jobbar inte för cheferna, utan för ungdomarnas uppdrag, säger Lina Renholm Nyby. 

– Visserligen krävs det att vi visar lojalitet med arbetsgivaren, men vi ska också säga ifrån om vi ser missförhållanden och yttrandefriheten är grundlagsskyddad.

Hon menar att demonstrationen är ett bra sätt för unga att utforska demokratiska sätt att protestera på, och kommer själv delta för att kräva omfördelning inom kommunen.

– Det måste till politiska beslut på en högre nivå än stadsdelsnivå för att få till en omfördelning av resurser, säger Lina Renholm Nyby.

Fakta: 

Förortsmarschen

13.00 Samling på Hammarkulletorget 

16.00 Framme på Gustav Adolfs torg

16.30 Kommunfullmäktige sammanträder

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu