Så stadsodlar du i lägenheten | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Så stadsodlar du i lägenheten

Det går att odla en hel del även om du bor i lägenhet. I serien Odla med Verktygslådan tar GFT: stadsodlingsexpert Sofia Hultqvist upp grunderna i odling och visar på grönsaker som passar för små odlingsytor. I dag fokuserar vi på odling i köksfönster, på balkongen och små ytor utanför huset. Och så får du tips om hur du driver upp sticklingar.

Stadsodla lite – i köksfönstret

Det enklaste är att producera maten direkt på köksbordet. Basilika, timjan, rosmarin, chili och paprika är växter som trivs bra i ett ljust fönster. Har du gott om plats går det även att odla sallad, ruccola och andra snabbväxande blad inomhus, men de behöver en större kruka för att trivas.

Du behöver:

• Krukor eller andra kärl som tål vatten och har hål i botten. Kolla i återvinningen, konservburkar går att göra hål i med spik och hammare, på tetrapak räcker det att klippa av de nedre hörnen. De flesta växter klarar sig i små krukor men skörden blir mindre och de måste vattnas oftare.

• Jord. Det är ofta värt att köpa planteringsjord om du inte vet var det går att hitta bra matjord. Det finns en risk att det är gifter i jorden i staden och när växten har ett så begränsat utrymme som i en kruka är det viktigt att jorden är näringsrik. Det kan vara bra att fylla på med extra näring efter ett tag för snabbväxande plantor där du skördar mycket.

• Frön. Lägg gärna lite tid på att leta – det är en av de roligaste delarna. Det finns många fler sorter och färger av kryddor och grönsaker än vad som går att hitta i mataffären. På nätet finns fröfirmor som specialiserat sig på ekologiska fröer och de har ofta bra beskrivningar på hur plantorna ska skötas.

Så gör du:

• Stoppa jord i krukan.

• Tryck ner några fler frön än du vill ha plantor. Ska plantorna bo inomhus kan du så lite när som helst, förutom under den mörkaste årstiden.

• Ställ varmt. När de första skotten börjar titta upp ställ i ett ljust fönster.• Vattna med jämna mellanrum, börjar de bli gula ge dem lite näring.

• Pollinera chili och andra fruktgivande plantor, det saknas insekter som sköter det inomhus. Du pollinerar genom att ta en liten pensel och vispa runt inne i blomman när den är utslagen. Diska inte penseln sedan, när du använder samma pensel flera gånger sparas frömjölet i den, vilket är bra.

• Skörda av de största bladen om det är bladväxter och låt plantan växa vidare.

• Ät!

Stadsodla lite mer – i krukor ute eller på balkongen

Nyskördade små tomater i rött, gult och svart är fint att ha framåt sensommaren och en hel drös med sockerärtor och några salladssorter att blanda ut det med. Saknar du balkong eller uteplats så titta runt omkring huset. Finns det någon, helst solig, plats där folk inte rör sig? Längst med en husvägg, ovanpå tvättstugan, precis utanför dörren? En solig vägg att hänga odlingen mot? 

Ställ dit en egen krukodling, kan nästan garantera att kontakten med grannarna blir bättre. En krukodling är lätt att flytta på om någon skulle klaga, men kolla med bostadsbolaget eller föreningen för att vara säker. Ställ odlingen minst 20 meter från närmsta trafikerade väg så har du ett säkerhetsavstånd mot avgaserna.

Blanda gärna in blommor bland grönsakerna, det lockar till sig insekter och är vackert. Sallad, tomater, squash, mangold, grönkål, rädisor, ärtor och bönor går utmärkt att odla i krukor. Det går även att odla kålhuvuden och rotfrukter men de växterna skördas bara en gång per säsong vilket är tråkigt om odlingsytan är liten.

Du behöver: 

• Odlingskärl. Det går till exempel fint att odla tomater och sockerärtor i tiolitershinkar, gör hål i botten bara. Restauranger och butiker ger ofta bort stora konservburkar som blir utmärkta krukor. Trälådor, korgar, baljor eller terrakottakrukor är andra alternativ. Tänk på att anpassa kärlen efter vad du vill odla.Har du enbart en vägg att tillgå, sy en väggodling med fickor att stoppa jord och plantor i.

• Jord, och extra näring till vissa växter. Gräsklipp, som läggs direkt ovanpå jorden, är gratis och ger bra näring, skyddar mot ogräs och ger en mullrik jord.• Frön eller sticklingar som antingen går att köpa färdiga eller driva upp från frö inomhus. Tomat och squash är bra att förså 4–6 veckor innan du planterar ut dem.

Så gör du: 

• Bestäm vad du vill odla och leta upp kärl som är tillräckligt stora. Eller gör tvärtom och anpassa växterna efter utrymmet. Se till att kärlen har hål i botten och fat under om vattnet inte kan rinna ner direkt på underlaget.

• Häll i jord, och gödsel för vissa växter. Det kan vara en bra idé att täcka botten på krukan med någon decimeter växtmaterial, gräsklipp, blad, hö eller annat för att ge näring, syre och spara på köpejord.

• Tryck ner cirka dubbelt så många frön som du vill ha plantor eller sätt sticklingar som drivits upp inne.

• Vattna regelbundet.

• När plantorna börjar komma upp från frö gallra bort de svagaste plantorna. Ta bort eventuellt ogräs och är det ont om insekter, hjälp till att pollinera de växter du vill ha frukt ifrån.

 

Så driver du upp sticklingar

Titta på fröpåsen hur tidigt du ska så fröna. Avklipta tetrapck med hål i botten är perfekta krukor. Använd såjord om du har eller planteringsjord. Sätt ner ett fåtal frön i varje kruka och vattna försiktigt. Små frön kan ligga bara någon millimeter ner medan stora frön behöver tryckas ned djupare. 

Ställ varmt, exempelvis ovanpå kylen tills de grott och vill ha ljus. Ett ljust och svalt fönster är den bästa platsen när det första skottet kommer upp. Håller de på att växa ur krukan eller står trångt, plantera om i en större. Var rädd om rötterna när du hanterar växten.

När du planterar om sätt gärna ner dem lite djupare i jorden än de växte, bara inga bladveck hamnar under jorden. Målet är att få kraftiga och robusta plantor. Vänj dem gärna vid att stå utomhus innan utplantering, ta ut sticklingarna på dagen och in på natten i några dagar innan de får flytta ut permanent.

Plantera gärna ut dem en mulen dag så de inte bränns i solen. Tänk på att det är bättre att drida upp sticklingar för sent än för tidigt. 

Fakta: 

VERKTYGSLÅDAN är din antikonsumentsida där du får och ger tips. Har du något du vill tipsa om eller något som du vill veta mer om? Mejla goteborg(snabel-a)fria.nu och skriv Verktygslådan i ämnesraden.

Odla med Verkygslådan

Del 1: Stadsodla i lägenheten

Kommande delar

Del 2: Skapa ditt eget stadsjordbruk

Del 3: Så odlar du kryddor, bladväxter och tomater 

Del 4: Odla din egen middag

Rekommenderade artiklar

Så odlar du kryddor, bladväxter och tomat

Verktygslådan

För dig som vill odla i lägenheten, på balkongen eller i trägårdslandet kan det vara bra med grönsaker som passar för små odlingsytor. Sofia Hultqvist ger dig tips om olika grödor, och råd som underlättar odlandet.

Skapa ditt eget stadsjordbruk

Verktygslådan

Att kunna plocka sina egna ekologiska grönsaker utanför dörren är lätt och möjligt även för dig bor mitt i stan. Sofia Hultqvist guidar dig till hur du skapar ett litet jordbruk i city.

Tips inför cykelsemestern

Verktygslådan

Vill du resa på ett billigt, miljövänligt och hälsosamt sätt? Då är cykelsemestern ett tips. Vi guidar dig till en lyckad resa.

© 2020 Göteborgs Fria