15 nationaldemokrater möttes av hundratals antirasister | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

15 nationaldemokrater möttes av hundratals antirasister

I dag, fredag, höll Nationaldemokraterna torgmöte för ett tomt och avspärrat torg. Vid torget var även hundratals antirasister som demonstrerade mot rasism och nedskärningar.

Att en 61-årig man utsattes för en brutal misshandel på Kortedala torg den 18 mars tog Nationaldemokraterna fasta på för politiskt syfte. Klockan 13 i dag, fredag, höll det högerextrema partiet en manifestation på torget mot "dagens mångkulturella samhällsexpriment", som de menar skapar våld. 

Polisen hade inhägnat halva torget genom att spärra av det med kravallstaket. Innanför avspärrningarna skulle Nationaldemokraterna hålla sin manifestation. Orsaken att de spärrades in är enligt polisen att hotbilden var större emot dem än mot antirasisterna. Polisen räknade också med att antirasisterna skulle bli många fler. Så blev det.

Det var en ytterst liten skara, på ungefär fem personer, som först dök upp från Nationaldemokraterna. Efter hand kom ungefär tio personer till. Partiet har ingen lokalavdelning i Göteborg, så med största sannolikhet hade flera av deltagarna rest till Göteborg från andra orter.

Det var ett tomt torg som partiet talade inför. Deras tal överröstades också av de hundratals personer som samlats för att demonstrera mot rasism och nedskärningar. Många ropade slagord som "Inga nazister på våra gator", "Upp med handen, ner med foten, gatan tillhör förorten" och "Vi är många vi är starka krossa rasismen nu". Ungefär klockan 14 kastade någon in något som small på det tomma torget, och ett par plast- och glasflaskor kastades också. 

Arrangörer av den antirasistiska demonstrationen var Rättvisepartiet Socialisterna, som menar att orsaken till att händelser som misshandeln på Kortedala torg inträffar är att för få resurser läggs på förorterna. 

Fakta: 

<h2><a href="http://www.goteborgsfria.nu/artikel/92712">Läs intervjuer med&nbsp;Jimmy Windeskog, Nationaldemokraterna, och&nbsp;Stefan Berg, Rättvisepartiet Socialisterna.</a><br><br></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Demonstrerar mot BB-kaoset

Fullt på förlossningen, ett BB som stängs och kurser i bilförlossning. Organisationen Födelsevrålet har fått nog och arrangerar protester i Göteborg och runt om i landet den 20 augusti.

Vårdförbundet: ”Det blir ett tufft år på BB”

BB-flytten från Mölndal till Östra gör att färre medföräldrar får stanna över natten. Samtidigt vittnar Vårdförbundet om en stressig arbetsmiljö och siffror som GFT tagit fram visar på överbeläggningar under sommaren.

Göteborgs goaste gubbar

Två av tre spårvagnar namngivna efter män, visar GFT:s genomgång. På torsdag är det dags för Göteborgs spårvägars årliga prisutdelning.

© 2017 Göteborgs Fria