Debatt


Antonnika Perttula och Gabriella Pettersson
Göteborgs Fria

Skapa trygghet för hbtq-personer

Alla som arbetar med ungdomar – lärare, kuratorer, vårdpersonal, fritidspedagoger, idrottscoacher och många fler – bör ha hbtq-kompetens, skriver Antonnika Perttula och Gabriella Pettersson, Styrelsen, RFSL Ungdom.



RFSL Ungdom Göteborg läste med glädje nyheten om att alla verksamheter inom Fritid i Majorna-Linné kommer att HBT-certifieras under 2012!
Att ha kunskap om mångfalden inom sexualitet, sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck anser vi är väldigt viktigt, för att inte säga absolut nödvändigt, i verksamheter som riktar sig till ungdomar.

Med detta menar vi att det ska finnas en förståelse för, och kompetens till att bemöta, unga som bryter emot normer kring könsidentitet och sexualitet. Vi vill därför att alla människor som arbetar med denna grupp - lärare, kuratorer, vårdpersonal, fritidspedagoger, idrottscoacher och många fler – har hbtq-kompetens. Denna kunskap måste dock även omsättas i handling och dialog, för att skapa sammanhang där alla unga med självklarhet kan vistas, vårdas och lära.

I dag syns oroande tecken på att unga hbtq-personers psykiska ohälsa är större än den hos jämnåriga som inte identifierar sig som tillhörande gruppen. Homo- och bisexuella ungdomar rapporterar ett mer riskabelt alkohol- och droganvändande än tillfrågade heterosexuella. Statistik visar även på att var fjärde man och var femte kvinna bland unga homo- och bisexuella har varit utsatta för hot om våld, medan motsvarande siffra är mindre än var tionde bland övriga unga i Sverige.

Frågan är naturligtvis vad som kan göras för att denna situation ska förbättras. RFSL Ungdom Göteborg tror att en av de viktigaste faktorerna för att unga hbtq-personer ska må bra och känna sig trygga är att det finns mötesplatser där det går att vara sig själv och våga ge uttryck för sin identitet utan risk för att mötas av förutfattade meningar, mobbning eller trakasserier. Vi tror också att de vuxna som finns tillhands och arbetar på dessa platser har en nyckelroll att spela i denna utveckling.

Genom öppenhet och respekt för ungas känslor, uttryck och tankar kan mycket åstadkommas. Det handlar rent praktiskt om att inte utgå ifrån att alla är heterosexuella och bekväma med det kön de tillskrivits, men även att bemöta och ifrågasätta homofobi och transfobi inom verksamheten. Nödvändigt är också att ha en medvetenhet om hur olika normer samspelar med varandra, och att inte alla hbtq-personer lever under samma villkor och förutsättningar. Att arbeta antirasistiskt, feministiskt och skapa förutsättningar för unga med varierande funktion är alltså minst lika viktigt för att bygga en miljö där alla känner sig välkomna och delaktiga.  

Fritidsverksamheternas betydelse är stor, men som tidigare nämnts finns det många andra områden och yrkeskategorier där en HBT-certifiering och kompetensutveckling på området skulle vara ett enkelt sätt att söka skapa inkludering och positiva sammanhang för alla unga. Detta gäller kanske främst vård och skola, där särskilt den sistnämnda har potential att fungera som ett forum för samtal kring samhällets normer och att därigenom motverka fördomar och mobbning unga emellan. Här ser vi att det finns ett behov av att sprida kunskap bland både personal och elever, men även att se över det ordinarie utbildningsmaterialet så att inte detta underbygger fördomar.

Med detta sagt vill vi återigen uttrycka vår entusiasm över att en stadsdel i Göteborg nu valt att HBT-certifiera sina fritidsverksamheter. Mot bakgrunden att kommunstyrelsen nyligen röstat nej till en certifiering av stadens alla verksamheter ser videt som väldigt positivt med ett enskilt initiativ som detta och vi hoppas att andra ska följa efter.


ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu