Goats voodoorock smittar av sig | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Goats voodoorock smittar av sig

Unika. Bisarra. Världens mest originella band. Göteborgsbandet Goat hyllas utomlands för sin unika mix av afrorytmer och 70-talsrock. Men på hemmaplan är det än så länge ganska tyst om bandet.


Det går en del rykten om det hemlighetsfulla Göteborgsbandet Goat. Att bandets medlemmar är papperslösa flyktingar som håller sig gömda för polisen. Eller att de kommer från den avlägsna byn Korpilombolo, belägen i den mörkaste delen av Sverige – en by där voodooriter praktiseras, vilket har satt sina spår i Goats musik.

Oavsett vad som är sant är det ett faktum att Goat med sin singel Goatman har fått till årets hittills skönaste sväng.  Föreningen av hypnotiska afrorytmer, flöjter, chanting och svettig 70-talsrock skapar en kokande häxbrygd. Tänk er ett jam med Hawkwind och Fela Kuti.

Genom djungeltelegrafen får GFT tag i en mailadress som går till en av medlemmarna i bandet, och får reda på att de är i full fart med att lansera en fullängdare, vilken är planerad att släppas till sommar.

– Skivan är redan färdig men jag vet inte hur jag ska beskriva att den låter. Representanter från skivbolaget och andra som hört den är otroligt entusiastiska. Skulle vara kul att få ut den på ett bolag i Sverige också för att få lite spridning. Jag kan misstänka att folk här skulle gå igång på den, det har vi själva gjort, säger den hemliga Goatmusikern.

Det är det engelska bolaget Rocket som ger ut Goat, och än så länge är det främst i England som hypen kring Goat frodas. Och bandet erkänner att de har blivit överraskade av responsen.

– Vi har gjort musik helt utan mål och förväntningar. Endast utifrån ett själsligt behov. Helt plötsligt släpper vi skivor och har förfrågningar från hela världen utan att vi egentligen lyft ett finger. Vi är överraskade av att folk verkar ha ett såpass stort behov av det vi gör. Samtidigt tycker vi själva mycket om vår musik så på det viset är vi inte överraskade av att någon annan gör det.

Rocket är sugna på att få över Goat till England för att genomföra några livespelningar, vilket är nytt för bandet.
– Vi har aldrig spelat live och vet inte själva vad vi kan förvänta oss. Om vi spelar något i Sverige har vi inte bestämt. Eller om vi någonsin kommer spela live igen efter turnén I England.

Klart är att bandet kommer att låta maskerna sitta på och låta musiken stå i förgrunden.
– Vi har inget behov att koppla ihop våra ansikten med vår musik. Vi tror den låter bättre utan den kopplingen. Det finns även andra skäl som hänger ihop med vårt ursprung i Korpolombolo och den religiösa situation som existerar där.

Rekommenderade artiklar

”I min värld är allt lera"

Konstnären Karin Karinson har mutat in ett eget område inom svensk keramisk skulptur. GFT träffar henne för att prata om loppisfynd som finner sin väg in i hennes verk.

© 2020 Göteborgs Fria