Göteborgs Fria

Protest mot omstritt datalagringsdirektiv

På onsdag röstar riksdagen om det omdebatterade Datalagringsdirektivet. I protest mot direktivet planeras en demonstration i Göteborg på lördag.

Datalagringsdirektivet innebär att leverantörer av kommunkationstjänster har skyldighet att lagra trafikuppgifter om sina kunder, som till exempel telefonsamtal, sms och mejl, i minst sex månader.

Sverige är det enda landet i EU som inte tagit beslut om att införa direktivet i nationell lag. Därför har Sverige dömts till höga böter i EU-domstolen. Som svar till domstolen har regeringen skrivit att Sverige redan har lagar som underlättar för polisen att utreda grova brott.

För ett år sedan var direktivet uppe för omröstning i riksdagen, där beslut togs att skjuta upp frågan ett år. På onsdag, den 21 mars, är det därför dags för en ny omröstning.I Göteborg planeras nu ett protestdemonstration.

– Vi tror inte på ett mer övervakat samhälle med lagar som inte främjar samhällsutvecklingen, säger Nicolas Sahlqvist, en av arrangörerna, i ett pressmeddelande.

Demonstrationen äger rum lördag den 17 mars, klockan 14 på Götaplatsen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Så beskriver barnen sitt Backa

Det bästa är fotbollsplanerna, tidningsprojektet Made in Backa, kompisar och familj. Det sämsta är skottlossningarna. Så beskriver barn i Backa sitt område. Följ med till sommarverksamheten som vill förändra bilden av en fritidsgård och läs barnens egna texter.

© 2014 Göteborgs Fria