Protest mot omstritt datalagringsdirektiv | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Protest mot omstritt datalagringsdirektiv

På onsdag röstar riksdagen om det omdebatterade Datalagringsdirektivet. I protest mot direktivet planeras en demonstration i Göteborg på lördag.

Datalagringsdirektivet innebär att leverantörer av kommunkationstjänster har skyldighet att lagra trafikuppgifter om sina kunder, som till exempel telefonsamtal, sms och mejl, i minst sex månader.

Sverige är det enda landet i EU som inte tagit beslut om att införa direktivet i nationell lag. Därför har Sverige dömts till höga böter i EU-domstolen. Som svar till domstolen har regeringen skrivit att Sverige redan har lagar som underlättar för polisen att utreda grova brott.

För ett år sedan var direktivet uppe för omröstning i riksdagen, där beslut togs att skjuta upp frågan ett år. På onsdag, den 21 mars, är det därför dags för en ny omröstning.I Göteborg planeras nu ett protestdemonstration.

– Vi tror inte på ett mer övervakat samhälle med lagar som inte främjar samhällsutvecklingen, säger Nicolas Sahlqvist, en av arrangörerna, i ett pressmeddelande.

Demonstrationen äger rum lördag den 17 mars, klockan 14 på Götaplatsen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Demonstrerar mot BB-kaoset

Fullt på förlossningen, ett BB som stängs och kurser i bilförlossning. Organisationen Födelsevrålet har fått nog och arrangerar protester i Göteborg och runt om i landet den 20 augusti.

Vårdförbundet: ”Det blir ett tufft år på BB”

BB-flytten från Mölndal till Östra gör att färre medföräldrar får stanna över natten. Samtidigt vittnar Vårdförbundet om en stressig arbetsmiljö och siffror som GFT tagit fram visar på överbeläggningar under sommaren.

Göteborgs goaste gubbar

Två av tre spårvagnar namngivna efter män, visar GFT:s genomgång. På torsdag är det dags för Göteborgs spårvägars årliga prisutdelning.

© 2017 Göteborgs Fria