Protest mot omstritt datalagringsdirektiv | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Protest mot omstritt datalagringsdirektiv

På onsdag röstar riksdagen om det omdebatterade Datalagringsdirektivet. I protest mot direktivet planeras en demonstration i Göteborg på lördag.

Datalagringsdirektivet innebär att leverantörer av kommunkationstjänster har skyldighet att lagra trafikuppgifter om sina kunder, som till exempel telefonsamtal, sms och mejl, i minst sex månader.

Sverige är det enda landet i EU som inte tagit beslut om att införa direktivet i nationell lag. Därför har Sverige dömts till höga böter i EU-domstolen. Som svar till domstolen har regeringen skrivit att Sverige redan har lagar som underlättar för polisen att utreda grova brott.

För ett år sedan var direktivet uppe för omröstning i riksdagen, där beslut togs att skjuta upp frågan ett år. På onsdag, den 21 mars, är det därför dags för en ny omröstning.I Göteborg planeras nu ett protestdemonstration.

– Vi tror inte på ett mer övervakat samhälle med lagar som inte främjar samhällsutvecklingen, säger Nicolas Sahlqvist, en av arrangörerna, i ett pressmeddelande.

Demonstrationen äger rum lördag den 17 mars, klockan 14 på Götaplatsen.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2019 Göteborgs Fria