Göteborgs Fria

Rättegång om människohandel pågår i Göteborg

Under ungefär ett år sålde elva kvinnor från Rumänien sex på Göteborgs gator. I tisdags inleddes rättegången mot sex män som åtalats för människohandel.

Elva kvinnor mellan 20–30 år hoppades på att komma ifrån usla levnadsförhållanden i Rumänien. Vissa av dem trodde att de skulle arbeta inom äldrevården medan andra visste att de skulle sälja sex. Under vilka förhållanden visste de dock inte. Långa arbetspass, att bli kontrollerade dygnet runt och inlåsta i lägenheter när de inte jobbade.

I tisdags inleddes rättegången mot de sex män som står åtalade för människohandel.

Enligt åklagarna har männen skott sig på sexhandeln och använt våld, hot och utpressning – men också kärleksrelationer och löften om en trygg framtid – för att tvinga kvinnorna att sälja sex, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Sveriges Radio var sexköparna både unga killar och män i medelåldern, från olika samhällsklasser. 117 sexköp finns dokumenterade. Samtliga gicks igenom i rättssalen.

Enligt kammaråklagare Ulrika Bentelius Egelrud tar en del av de målsägande kvinnorna de åtalade i försvar.

– Man har en konstig bindning här. Man tar mannen i försvar. Det är en sådan psykologi som gör att en kvinna, som vi ser som målsägande, ändå inte ser sig som ett offer. Det är en skyddsmekanism, säger hon till Sveriges Radio. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu