"Göteborg i riskzonen vid kärnkraftsolycka" | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

"Göteborg i riskzonen vid kärnkraftsolycka"

Alla i Göteborg bor i riskzonen vid en kärnkraftsolycka. Det vill organisationen Greenpeace uppmärksamma invånarna på. Ett år efter Fukushimakatastrofen vill Greenpeace nu stänga ner Ringhals på grund av säkerhetsbrister och svenska myndigheters bristande förmåga att hantera tillsynen.

I går, söndag, hade det gått ett år sedan kärnkraftskatastrofen i Fukushima utbröt. Organisationen Greenpeace kampanjar därför i Göteborg, som ligger cirka 60 kilometer från Ringhals, genom att affischera staden med budskapet ”Vad gör du om larmet går?”.

– Områden upp till 300 kilometer från kärnkraftverken kan behöva evakueras när nästa kärnkraftsolycka inträffar. Fler än 11 miljoner människor bor på 300 kilometers avstånd från Ringhals kärnkraftverk. Trots det har Sverige inte någon oberoende eller samlad bedömning av beredskapen för en kärnkraftsolycka, säger Martina Krüger, energipolitiskt ansvarig för Greenpeace, i ett pressmeddelande.

Ungefär en månad före Fukushimakatastrofen, i februari 2011, uppmärksammade GFT att Ringhals inte åtgärdar sina säkerhetsbrister – trots att de står under särskild tillsyn av Strålsäkerhetsmyndigheten. Myndigheten påpekade i början av 2011 att Ringhals arbete med säkerhetskultur var otydlig och att problem inte lyftes till rätt nivåer.

Den 26 september valde Greenpeace att polisanmäla Ringhals AB för grov oaktsamhet. Enligt de uppgifter polisen gett till Greenpeace lades förundersökningen ned då Strålsäkerhetsmyndigheten ansåg att de hade ensamrätt på att polisanmäla kärnkraftsägarna.

Den 8 februari i år uppmärksammade även Uppdrag Granskning Ringhals brister, bland annat att företaget tummat på säkerheten för att spara in tid.

Greenpeace vill nu att Ringhals stoppas och att en avvecklingskommission tillsätts.

– Avvecklingskommissionen ska ha som uppgift att göra en snabb utredning om hur Sverige kan avveckla de svenska kärnkraftverken, som inte förmår att upprätthålla en godtagbar säkerhetsnivå. Den bristfälliga säkerheten utgör ett omedelbart hot för de människor som bor i närheten, i Ringhals fall rör det sig om 100 000 personer, säger Martina Krüger, i ett pressmeddelande.

Kommissionen måste vara oberoende, och bestå av utländsk expertis, menar Greenpeace.

– Eftersom svenska myndigheter uppenbarligen inte klarar av att hantera säkerhetstillsynen kräver vi nu att utländsk expertis tas in för en oberoende revision av alla svenska kärnkraftverk. Under tiden måste de reaktorer på Ringhals som fortfarande är i drift stoppas då säkerhetsläget där är allt för allvarligt för att de ska få köras, säger Krüger. 

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria