Politikerenkät: Ska ensamstående ha rätt till assisterad befruktning? | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Politikerenkät: Ska ensamstående ha rätt till assisterad befruktning?

De partier som har ordinarie ledamöter i regionens hälso- och sjukvårdsutskott tycker till om assisterad befruktning för singlar.

Elise Norberg Pilhem (V) ordförande Vänsterpartiet Västra Götaland:

– Ja. Det handlar om allas möjlighet till samma sjukvård, att behandlas likvärdigt. Det finns inga garantier om man är ett par att man alltid förblir ett par eller om man är ensamstående att man alltid förblir ensamstående.

– Det bör vara samma pris och lika många försök som par får i dag.

Helén Eliasson (S) ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet:

– Ja. Ensamstående är inte sämre som föräldrar än par. Viktigast för ett barn är en trygg och kärleksfull uppväxt och det kan barn få i olika familjekonstellationer.

– Socialdemokraterna i regionen har inte tagit ställning i frågan om antal försök och pris för ensamstående ännu, vi avvaktar eventuellt kommande lagförslag i frågan.

Göran Larsson (MP) ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet:

– Ja, självklart.

– Jag har utgångspunkten att reglerna och priserna ska vara lika.

Jonas Andersson (FP) ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet:

– Ja, därför att det finns en önskan från ensamstående kvinnor, som i dagsläget tvingas utomlands. Jag ser fördelar för barnen om vi lagstiftar om att tillåta det i Sverige och om att ge barnet rätt att få reda på den biologiska donatorn. Det kan vara viktigt vid eventuella levertransplantationer eller liknande.

– Det rimligt att jämställa reglerna för ensamstående med reglerna för par.

Monica Selin (KD) ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet:

– Nej. Barnens rätt till båda sina föräldrar måste komma före vuxnas längtan efter barn. Att barn ändå växer upp med bara en förälder är sådant som händer på grund av olika omständigheter. I regel vet man ändå i dessa fall vem som är fadern. Men att via lagstiftning gå in och helt plocka bort en förälder ur ett barns liv för att möta kvinnors barnlängtan strider mot barnkonventionen.

Martin Andréasson (M) ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet:

– Ja. De som hävdar motsatsen har bevisbördan. Jag har inte hört argument som håller hela vägen för att neka insemination.

– Vår ambition är att reglerna ska vara lika för alla.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria