Flera partier vill slopa krav på två års förhållande | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Flera partier vill slopa krav på två års förhållande

För att få assisterad befruktning i Västra Götaland måste paret ha haft en relation i minst två år, vara sammanboende och skrivna på samma adress. Men nu visar GFT:s enkät att MP, M, KD och V vill ta bort tvåårsgränsen.

Såväl samkönade som olikkönade par i Västra Götaland måste ha haft en relation i minst två år och paret ska vara sammanboende och skrivna på gemensam adress för att få insemination. I ljuset av att ensamstående kan få rätt till assisterad befruktning menar majoriteten av partierna, MP, M, KD och V, på regionnivå nu att tvåårsgränsen bör ses över. 

– Eftersom vi tycker att ensamstående ska få assisterad befruktning kan vi inte ha en gräns på två års relation för par. Assisterad befruktning är sällan det första man gör, och det kan ta ett par år innan man är framme. Det finns inga garantier för att ett par håller ihop bara för att de varit tillsammans i två år heller. Jag ser ingen poäng att ha en tidsgräns, säger Elise Norberg Pilhem, ordförande Vänsterpartiet Västra Götaland.

Även Kristdemokraterna vill ändra tidsgränsen.

– Det är inte relevant med en tidsgräns för hur länge man ska ha varit tillsammans. Däremot kräver sjukvården att man ska ha försökt bli gravid under en viss period innan man blir utredd. Detta är en rimlig avvägning, säger Monica Selin (KD), ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet.

Moderaternas Martin Andréasson, ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet, är inne på samma linje.

– Vi bör inte ha några väntetider på moraliska grunder. Däremot måste de medicinska utredningarna som behöver genomföras ges den tid som behövs, säger Andréasson.

I Västra Götaland ska olikkönade par ha försökt uppnå graviditet i minst ett år samt genomgått en infertilitetsutredning, men för samkönade par finns inga sådana aspekter som kan ta tid. 

– Jag ser att bedömningen ska vara med utgångspunkt på individerna och inte någon strikt gräns i tid, säger Göran Larsson (MP), ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet.

Socialdemokraterna säger att de inväntar den eventuella lagändringen, och att det därefter kan bli aktuellt att se över riktlinjerna.

– Vi har i nuläget inte planerat några ändringar av detta men det kan finnas anledning att se över riktlinjerna. Vid ev lagändring behöver vi revidera våra regionala riktlinjer, troligen också avseende hur länge ett par ska ha varit tillsammans för att få behandling, säger Helén Eliasson (S), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet.

FP är det enda parti som håller fast vid tvåårsgränsen.

– I någon form ska vi ha en regel om att förhållandet ska vara relativt stabilt och ett gemensamt intresse för att skaffa barn. Jag tycker att två år är en bra gräns, säger säger Jonas Andersson (FP), ledamot hälso- och sjukvårdsutskottet

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria