1 300 i 8 mars-demonstration | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

1 300 i 8 mars-demonstration

I går, torsdag, demonstrerade 1 300 personer i Göteborg med anledning av internationella kvinnodagen. 

Tema för demonstrationen var "kvinnor i politiken", eftersom det nu gått 90 år sedan den första kvinnan kom in i Sveriges riksdag.

Demonstranterna samlades 17.30 på Gustav Adolfs torg för att tåga till Götaplatsen. Väl framme sjöng Göteborgs Feministiska kör en omgjord version av låten "What is love", där de istället sjöng "Vad är kön?".

Sedan hölls tal av Fanny Edstram, från Revolutionär kommunistisk ungdom, Julia Baner från Feministiskt Initiativ och Susan Saberi från Iranska flyktingars riksförbund.

– En värld utan kvinnors frihet är inte fri, därför är det viktigt att visa solidaritet med kvinnorna i bland annat Egypten, Tunisien och och Iran, sa Susan Saberi.

Fanny Edstam talade om att många säger "grattis" på kvinnodagen. 

– Det här är ingen högtidsdag, inte förrän vi har ekonomisk jämlikhet tänker jag ta emot ett grattis, sa Edstam.

Rekommenderade artiklar

”Ingen slump att män använder mest våld”

I Västra Götaland var 86 procent av dem som dömdes för misshandel år 2011 män. Föreningen Män för jämställdhet vill minska mäns våldsanvändande och ordnar därför en workshop i ickevåldskommunikation.

Systerskapet under luppen

Begreppet systerskap har länge använts av den feministiska rörelsen, men har på senare tid fått kritik för att vara ett uteslutande begrepp. GFT träffar fyra studenter från Göteborgs feministiska högborg, Kvinnofolkhögskolan, för ett samtal om systerskapet.

"Viktigt med separatism"

Cornelia Wahlgren och Miriam Hagström är med i Kvinnofolkhögskolans 8 mars-kommitté. De menar att systerskap och kvinnoseparatism är viktiga kampmetoder.

© 2020 Göteborgs Fria