Göteborgs Fria

"Viktigt med separatism"

Cornelia Wahlgren och Miriam Hagström är med i Kvinnofolkhögskolans 8 mars-kommitté. De menar att systerskap och kvinnoseparatism är viktiga kampmetoder.

– Systerskap är det vackraste som finns, för mig innebär det gemenskap och solidaritet, kvinnor emellan, mellan systrar, säger Cornelia Wahlgren, som studerar allmän linje på Kvinnofolkhögsklan. 

Det är en kvinnoseparatistisk skola med flera olika kurser, bland annat allmän gymnasielinje, där all undervisning sker ur ett demokrati- och genusperspektiv. Cornelia Wahlgren och klasskamraten Miriam Hagström valde skolan just därför.

De menar att det är viktigt med separatistiska sammanhang.

– Plötsligt blir man ett subjekt istället för ett objekt, så känner jag sedan jag började plugga här, säger Cornelia Wahlgren. 

– Det behövs egna rum där man kan träffa människor som är i samma situation, säger Miriam Hagström.

– Män ska absolut kämpa för jämställdhet, i det kan vi mötas över könsgränserna, men de kan inte ingå i systerskapet. De har inte samma erfarenheter, säger Cornelia Wahlgren.

Hon tillbakavisar kritik om att män som är feminister utesluts genom kvinnoseparatism.

– Det finns manliga slutna kretsar, men de kritiseras inte, men om kvinnor träffar separat undrar folk "vad gör de där? Pratar de skit om män?". Men det är viktigt med separatistisk organisering för att kvinnor ska arbeta tillsammans istället för att ställas mot varandra, som det ofta blir ute i samhället. Det behövs arbete på båda fronter, både separatistiskt och tillsammans med män.

Vad är det för upplevelser kvinnor har gemensamt?

– Att behöva bli objektifierad hela livet, att vara till lags, passa in, säger Cornelia Wahlgren.

– Det är allt från att bli tafsad på när man åker spårvagn till att lönerna skiljer sig åt, säger Miriam Hagström.

Wahlgren menar att den feministiska kampen inte ska utgå från ett biologiskt kön – men att endast de som definierar sig som kvinnor kan omfattas av ett systerskap, och att transkillar inte utsätts för samma form av förtryck.

– De har andra upplevelser, som inte vi delar, vi kan stötta varandra i varandras kamper, men de kan inte ingå i systerskapet, säger Cornelia Wahlgren. 

– Det är inte samma form av utsatthet som de som definierar sig som kvinnor utsätts för. 

Miriam Hagström håller inte med. 

– Det handlar ju också om förtryck utifrån kön. 

Både Cornelia Wahlgren och Miriam Hagström är med i Kvinnofolkhögskolans 8 marskommitté, som arrangerar skolans firande i dag. Att 8 mars till stor del kommit att handla om att räkna kvinnor på olika positioner är en tråkig utveckling, anser de.

– Det ser fint ut på pappret om det exempelvis är 50 procent brudar i en bolagsstyrelse, men det skapar ingen samhällsomvandling, säger Cornelia Wahlgren. 

– Det finns viktigare saker att fokusra på, som att ge undersköterskor bättre arbetsvillkor.

Solidaritet och systerskap mellan klassgränser kan därför vara problematiskt, menar de. 

– Vissa saker drabbar alla, som sexuella övergrepp, där spelar klass ingen roll. Men politiskt är det svårt att samverka med de som har en individualistisk syn, för att tro på systerskapet måste man också tro på kollektivet, säger Cornelia Wahlgren. 

– Det är svårt att kämpa tillsammans om man inte ser problemen på samma sätt och inte har samma mål, säger Miriam Hagström. 

Varför ska man fira internationella kvinnodagen?

– Det är viktigt att uppmärksamma kampen ur ett historiskt perspektiv, var vi har nu som vi inte hade haft utan tidigare generationers kamp, säger Cornelia Wahlgren.

– Genom att se bakåt i historien ser man att inget är hopplöst, säger Miriam Hagström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Ingen slump att män använder mest våld”

I Västra Götaland var 86 procent av dem som dömdes för misshandel år 2011 män. Föreningen Män för jämställdhet vill minska mäns våldsanvändande och ordnar därför en workshop i ickevåldskommunikation.

Göteborgs Fria

1 300 i 8 mars-demonstration

I går, torsdag, demonstrerade 1 300 personer i Göteborg med anledning av internationella kvinnodagen. 

Göteborgs Fria

Systerskapet under luppen

Begreppet systerskap har länge använts av den feministiska rörelsen, men har på senare tid fått kritik för att vara ett uteslutande begrepp. GFT träffar fyra studenter från Göteborgs feministiska högborg, Kvinnofolkhögskolan, för ett samtal om systerskapet.

Göteborgs Fria

Unga tjejer och transpersoner bjuds in till fest

Den 10 mars arrangerar bland andra Unites Sisters, Mötesplats Simone och Guts firande av internationella kvinnodagen dit alla tjejer och transpersoner mellan 13-20 år är välkomna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu