Göteborgs Fria

Ny antologi om könsöverskridande vänskap

Nära vänskap mellan kvinnor och män har ända sedan antikens Grekland präglats av skepsism. Antologin Könsöverskridande vänskap diskuterar fenomenet.

I antologin Könsöverskridande vänskap bygger genusforskaren och redaktören Ingrid Holmquist vidare på forskning av Eva Gothlin, Nationella sekretariatet för genusforskning i Göteborg, första föreståndare.

Såväl Aristoteles åsikt att vänskap endast kunde uppstå mellan jämlikar, och därmed inte mellan män och kvinnor, som dagens heteronormativa syn tas upp.

– Heteronormen gör att vi är präglade att associera nära relationer mellan kvinnor och män till romantisk kärlek och erotik snarare än till vänskap. Samma föreställning finns ju inte när det gäller nära vänskapsrelationer exempelvis kvinnor emellan, säger Ingrid Holmquist, i ett pressmeddelande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Ingen slump att män använder mest våld”

I Västra Götaland var 86 procent av dem som dömdes för misshandel år 2011 män. Föreningen Män för jämställdhet vill minska mäns våldsanvändande och ordnar därför en workshop i ickevåldskommunikation.

Göteborgs Fria

1 300 i 8 mars-demonstration

I går, torsdag, demonstrerade 1 300 personer i Göteborg med anledning av internationella kvinnodagen. 

Göteborgs Fria

Systerskapet under luppen

Begreppet systerskap har länge använts av den feministiska rörelsen, men har på senare tid fått kritik för att vara ett uteslutande begrepp. GFT träffar fyra studenter från Göteborgs feministiska högborg, Kvinnofolkhögskolan, för ett samtal om systerskapet.

Göteborgs Fria

"Viktigt med separatism"

Cornelia Wahlgren och Miriam Hagström är med i Kvinnofolkhögskolans 8 mars-kommitté. De menar att systerskap och kvinnoseparatism är viktiga kampmetoder.

Göteborgs Fria

Unga tjejer och transpersoner bjuds in till fest

Den 10 mars arrangerar bland andra Unites Sisters, Mötesplats Simone och Guts firande av internationella kvinnodagen dit alla tjejer och transpersoner mellan 13-20 år är välkomna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu