Läkare sa upp sig i protest – söker nu direktörsjobb | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Läkare sa upp sig i protest – söker nu direktörsjobb

Hallå där Arvin Yarollahi, läkare som sa upp sig från Sahlgrenska universitetssjukhuset i protest mot nedskärningar inom vården och som nu söker tjänsten som sjukhusdirektör.

Varför söker du tjänsten?

– Jag brinner för vårdyrket. När jag gav mig in i vården för elva år sedan ville jag göra allt i min makt för att hjälpa människor i behov av vård. Men jag insåg ganska snabbt att läkarens – och övrig vårdpersonals – händer är bakbundna. Detta oftast av politiska beslut verkställda av icke vårdutbildade tjänstemän. Jag söker tjänsten för att jag vill återupprätta det som SU har förlorat – patientorienterad vård. Jag vill återupprätta patientsäkerheten och kämpa för en vårdmiljö där personal och patienter känner sig trygga.


Vilka är dina prioriterade frågor om du får jobbet?

– Patientsäkerhet, arbetsmiljö, fackligt samarbete, bygga broar med primärvård och investeringar i patientnära vård så vi blir självförsörjande och inte beroende av köpt vård.– Allt hänger ihop. Patientsäkerhet bygger på medvetenhet bland personalen och fungerande rutiner. Om arbetsmiljön sviktar, om facken marginaliseras, om samarbetet med primärvården nonchaleras och om investeringar görs i prestigesyfte faller allt som har med patientsäkerhet ihop som ett korthus. Så fungerar det i dag.


Du har tidigare sagt upp dig från din läkartjänst i protest mot nedskärningar. Hade du planerat en sådan här comeback redan då?

– Nejdå. Jag tänkte mest, om en civilekonom utan en enda dags erfarenhet av patientnära vård kan bli direktör, vad stoppar då mig att söka som brinner för mina medmänniskor och har varit involverad i vård i över tio år? En ekonom kan jag anställa till hjälp.


Om regionen beslutar om minskad budget för sjukhuset, hur ska du som direktör kunna se till att nedskärningar hindras? Hur kommer du agera i ett sådant scenario?

– Regionen anställer mig för att ta hand om ett sjukhus som ska ge säker vård till befolkningen. I yrket som ortoped hade jag aldrig genomfört en operation som jag anser skadlig för patienten – oavsett om min chef beordrar mig. På samma sätt kommer jag att motsätta mig de av regionen utfärdade direktiv som jag och mina kollegor anser påverka patientsäkerheten och arbetsmiljön.– Som chef kan jag vara lojal med politiska beslut, men som läkare går patienterna alltid först. På detta vis kommer patientsäkerheten att garanteras.


Hur stora chanser har du att få jobbet, tror du?

– Jag tror det finns kandidater som tänker och känner precis som jag, men med mer erfarenhet. Att konkurrera mot dessa är orealistiskt. Men jag vet också att man ibland behöver nytt, färskt, ivrigt och kamplystet blod i en verksamhet om man verkligen är intresserad av förändring, och då står jag redo. 

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria