Västtrafik drar in hållplats inför avvisning | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Västtrafik drar in hållplats inför avvisning

I natt väntas ytterligare en i raden av massavvisningar till Irak. Inför avvisningen beslutar nu Västtrafik, efter uppmaning från polisen, att dra in den hållplats som ligger närmast Migrationsverket i Kållered. Uppseendeväckande, anser Aktion mot deportation.

På Migrationsverkets förvar i Kållered befinner sig just nu 15 personer som väntas avvisas till Bagdad i natt. Nätverket Aktion mot Deportation och Asylrörelsen Göteborg planerar, som vid flera av de tidigare avvisningarna till Irak, att protestera utanför Migrationsverket. Inför detta beslutade Västtrafik i dag att tillfälligt dra in den hållplats som ligger närmast Migrationsverket.

– Polisen har kontaktat oss och bett oss dra in hållplatsen eftersom de bedömer att det inte är säkert att trafikera på grund av förväntade demonstrationer, säger Kristian Lans, Västtrafiks presschef. 

Hur stora möjligheter har ni från Västtrafik att påverka beslutet?

– Vi måste lita på polisens bedömning, vi har ingen möjlighet att göra egna bedömningar av säkerheten.

Kan man tolka ert beslut som ett sätt att förhindra att folk tar sig till demonstrationen?

– Nej, både hållplatsen före och efter är öppen och ligger på så nära håll att det är möjligt att ta sig till platsen. Vi har ingen önskan att hindra någon som vill ta sig dit för att demonstrera, säger Kristian Lans. 

Nätverket Aktion mot deportation är kritiska till beslutet. 

– Det är uppseendeväckande att Västtrafik gör ett aktivt val och sätter sig över vår grundlagsskyddade rättighet att protestera och att de tar ställning i en fråga som är så kontroversiell ur ett människorättsperspektiv, säger en aktivist från Aktion mot deportation, som vill vara anonym med anledning av de åtal som väckts efter tidigare protester. 

Det är mellan klockan 17-23.30 som hållplatsen Stretered är indragen i riktning mot Lindome. 

Annons

Rekommenderade artiklar

Demonstrerar mot BB-kaoset

Fullt på förlossningen, ett BB som stängs och kurser i bilförlossning. Organisationen Födelsevrålet har fått nog och arrangerar protester i Göteborg och runt om i landet den 20 augusti.

Vårdförbundet: ”Det blir ett tufft år på BB”

BB-flytten från Mölndal till Östra gör att färre medföräldrar får stanna över natten. Samtidigt vittnar Vårdförbundet om en stressig arbetsmiljö och siffror som GFT tagit fram visar på överbeläggningar under sommaren.

Göteborgs goaste gubbar

Två av tre spårvagnar namngivna efter män, visar GFT:s genomgång. På torsdag är det dags för Göteborgs spårvägars årliga prisutdelning.

© 2017 Göteborgs Fria