Västtrafik drar in hållplats inför avvisning | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Västtrafik drar in hållplats inför avvisning

I natt väntas ytterligare en i raden av massavvisningar till Irak. Inför avvisningen beslutar nu Västtrafik, efter uppmaning från polisen, att dra in den hållplats som ligger närmast Migrationsverket i Kållered. Uppseendeväckande, anser Aktion mot deportation.

På Migrationsverkets förvar i Kållered befinner sig just nu 15 personer som väntas avvisas till Bagdad i natt. Nätverket Aktion mot Deportation och Asylrörelsen Göteborg planerar, som vid flera av de tidigare avvisningarna till Irak, att protestera utanför Migrationsverket. Inför detta beslutade Västtrafik i dag att tillfälligt dra in den hållplats som ligger närmast Migrationsverket.

– Polisen har kontaktat oss och bett oss dra in hållplatsen eftersom de bedömer att det inte är säkert att trafikera på grund av förväntade demonstrationer, säger Kristian Lans, Västtrafiks presschef. 

Hur stora möjligheter har ni från Västtrafik att påverka beslutet?

– Vi måste lita på polisens bedömning, vi har ingen möjlighet att göra egna bedömningar av säkerheten.

Kan man tolka ert beslut som ett sätt att förhindra att folk tar sig till demonstrationen?

– Nej, både hållplatsen före och efter är öppen och ligger på så nära håll att det är möjligt att ta sig till platsen. Vi har ingen önskan att hindra någon som vill ta sig dit för att demonstrera, säger Kristian Lans. 

Nätverket Aktion mot deportation är kritiska till beslutet. 

– Det är uppseendeväckande att Västtrafik gör ett aktivt val och sätter sig över vår grundlagsskyddade rättighet att protestera och att de tar ställning i en fråga som är så kontroversiell ur ett människorättsperspektiv, säger en aktivist från Aktion mot deportation, som vill vara anonym med anledning av de åtal som väckts efter tidigare protester. 

Det är mellan klockan 17-23.30 som hållplatsen Stretered är indragen i riktning mot Lindome. 

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria